Na USD/JPY rozohraná nepríjemná hra

V úvode januára sme dosiahli tohtoročný HIGH na 105.44 USDJPY a pár začal ustupovať zo svojich maxím. Zastavil sa v úvode februára až na 100.76 USDJPY, čo je momentálne posledný silný supportný bod, od ktorého sa pár posúva veľmi pozvoľne smerom na sever. Novoročný výpredaj spôsobený akciovou korekciou a fungujúcou koreláciou, kedy pokles akcií automaticky znamenal rast japonskej meny je zdá sa na konci. Akcie sa nadychujú do poslednej fázy rastu, ktorá môže trvať od 3 do 9 mesiacov a preto predpokladáme, že by sme sa z dlhodobejšieho hľadiska mohli opäť pozrieť k 105ke a vyššie, no je tu jeden veľký otáznik?

Aktuálne však sledujeme aj Fibonacciho, kde USDJPY už pár dní bojuje s supportom na 76.4 % FBR, tesne nad 102 USDJPY. Dolár sa dnes zdá byť dostatočne silný nato aby opäť odolal výpredaju pod tento dôležitý level, posilňuje aj voči euru, aj voči jenu, no môže ísť len o korekciu včerajších strát bez fundamentálneho základu, preto sa kľudne môžeme pozrieť aj pod túto hranicu. Pár zatiaľ stále drží sideway a nevie sa výraznejšie presadiť na jednu, či druhú stranu z kanála medzi 102 a 102.50 USDJPY.

Source: Bloomberg

Source: Bloomberg

Nedávna séria slabých čísel z USA, ktorá pokračovala aj včera spotrebiteľským sentimentom vyvoláva obavy, že oživenie US ekonomiky stratilo na sile z konca minulého roka a začína sa prejavovať menej likvidity na trhu, čo v značnej miere pociťuje hlavne trh nehnuteľností. Aj dnes nás z Ameriky čakajú predaje nových domov a ak bude pokračovať trend slabých dát, fundament pre USD bude opäť negatívny a môže byť vyvinutý tlak na výpredaj zelenej bankovky.

Source: Bloomberg

Vrátim sa ešte k spomínanému otázniku. Zaujímavá môže vyzerať úvaha, že na novoročných maximách mnoho obchodníkov zrejme prílišne verilo doláru, a tak shortovali jen niekde k 110 USDJPY. Tento rok sa tam samozrejme môžeme pozrieť, ale ako to už býva zvykom, tam kde je momentálne stádo (väčšina), tam trh nejde a skôr sa pôjde cestou vyberania  stopiek pod 102 až 100 USDJPY, čo bude pre mnohých znamenať zatváranie nepríjemných strát. Nechajme sa prekvapiť, no market makeri držia býky alebo medvede v nerozhodnom pásme a tí začínajú byť zaiste veľmi nervózni.

Súvisiace články

Aktuálne správy