Španielsky premiér M. Rajoy počíta tento rok s rýchlejším rastom ekonomiky

Španielsky premiér Mariano Rajoy revidoval prognózu rastu španielskej ekonomiky pre tento a budúci rok smerom nahor a zároveň oznámil plány na zníženie daní. Informovala o tom agentúra AP.
Ako dnes uviedol na pôde parlamentu, Španielsku sa podaril obrat práve v dôsledku reforiem a nepopulárnych opatrení vlády, na čom môže teraz ekonomika stavať. „V minulých rokoch bolo Španielsko pre ekonomiku Európy problémom, teraz prispieva k jej rastu,“ povedal premiér.
Dodal, že ekonomika krajiny by tento rok mala vzrásť o 1 % a v roku 2015 by sa rast mal zrýchliť na 1,5 %. Pôvodne vláda predpokladala, že v tomto roku dosiahne rast ekonomiky 0,7 % a v nasledujúcom roku 1,2 %.
Podľa Rajoya by ekonomika mala v tomto roku už vytvárať nové pracovné miesta, no on sám nebude spokojný dovtedy, dokiaľ miera nezamestnanosti nezačne výrazne klesať. V súčasnosti dosahuje okolo 26 %, čo je druhá najvyššia nezamestnanosť v Európskej únii.
Ešte pozitívnejšou správou pre Španielov je oznámenie premiéra o vládnom pláne na zníženie daní. Aj keď veľa detailov neuviedol, povedal, že reforma, ktorú predstavia v júni, umožní zníženie dane z príjmu pre 12 miliónov zo 17 miliónov daňových poplatníkov v Španielsku. Zároveň dodal, že v prípade ľudí, ktorí zarábajú menej ako 12.000 eur ročne, sa daň z príjmu zruší.

Súvisiace články

Aktuálne správy