Európska komisia predpokladá tento rok rast ekonomiky eurozóny na úrovni 1,2 %

Európska komisia revidovala prognózu hospodárskeho rastu eurozóny pre tento rok oproti predchádzajúcemu odhadu smerom nahor, pričom výrazným motorom rastu bude najsilnejšia ekonomika - Nemecko.

Európska komisia revidovala prognózu hospodárskeho rastu eurozóny pre tento rok oproti predchádzajúcemu odhadu smerom nahor, pričom výrazným motorom rastu bude najsilnejšia ekonomika – Nemecko. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa zimnej prognózy EK by ekonomika 18-členného menového bloku mala vzrásť tento rok o 1,2 % a v nasledujúcom o 1,8 %. V novembri 2013 komisia počítala s hospodárskym rastom eurozóny pre rok 2014 na úrovni 1,1 % a pre rok 2015 na úrovni 1,7 %.
EK upravila odhad rastu smerom nahor v rámci zimnej prognózy aj pre širšiu Európsku úniu. Jej rast by mal podľa komisie dosiahnuť v tomto roku 1,5 % a v budúcom 2 %. V obidvoch prípadoch je to podobne ako pri eurozóne zvýšenie tempa rastu o 0,1 %.
Ekonomiku eurozóny by malo potiahnuť najmä Nemecko, kde EK predpokladá tohtoročný rast na úrovni 1,8 %. No druhá najsilnejšia ekonomika eurozóny, Francúzsko, by mala zaznamenať rast iba o 1 % a napríklad talianska ekonomika len o 0,6 %. Zlepšenie sa očakáva v budúcom roku, keď EK počíta so zrýchlením rastu francúzskej ekonomiky na 1,7 % a talianskej na 1,2 %. Zrýchli sa rast aj v prípade Nemecka, a to na 2 %.
„Proces zotavovania ekonomiky sa stabilizuje,“ povedal komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn. „To najhoršie z krízy je pravdepodobne už za nami,“ dodal, no upozornil, že proces oživenia je „stále veľmi mierny“.
Aj keď zlepšenie prognózy Európskej komisie môže pre Európsku centrálnu banku (ECB) predstavovať určitú úľavu, údaje stále poukazujú na zaostávanie oproti vývoju americkej ekonomiky. Tá by v súčasnom roku mala vzrásť približne o 3 %, podporená najmä rozsiahlym stimulačným programom tamojšej centrálnej banky.
Navyše, údaje poukazujú aj na veľké rozdiely medzi ekonomikami na severe a juhu eurozóny, ako sú Nemecko, kde ekonomiku podporuje najmä export, a ktoré trvá na šetrení, a na druhej strane Grécko, ktoré zápasí s dlhodobou recesiou a žiada, aby mohlo rozsah šetrenia zmierniť. Podľa ekonóma Paula De Grauweho z London School of Economics sa však Nemci boja zbytočne. „USA boli ochotné urobiť viac na podporu svojej ekonomiky a výsledok sa dostavil. Tempo rastu sa začalo zrýchľovať,“ povedal De Grauwe.
Napriek miernemu zlepšeniu prognózy v oblasti rastu sa nezamestnanosť výraznejšie znižovať nebude a udrží sa aj v nasledujúcom období okolo súčasnej úrovne, teda okolo 12 %. Pre rok 2015 počíta EK s nezamestnanosťou v eurozóne na úrovni 11,7 % a v prípade EÚ okolo 10,4 %.
Čo sa týka vývoja inflácie, tá sa podľa EK udrží v nasledujúcich dvoch rokoch hlboko pod inflačným cieľom ECB, ktorý je tesne pod 2 %. EK odhaduje, že tento rok dosiahne inflácia okolo 1 % a v nasledujúcom roku by sa mala zvýšiť len mierne na 1,3 %. V EÚ by inflácia mala dosiahnuť tento rok 1,2 % a v budúcom roku by sa mala zrýchliť na 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy