Portugalsko vykázalo v roku 2013 prebytok bežného účtu, prvý za 20 rokov

Portugalsko zaznamenalo v roku 2013 svoj prvý celoročný prebytok bežného účtu platobnej bilancie za posledných 20 rokov. Krajina zároveň tento rok plánuje vystúpenie z programu finančnej pomoci, o ktorú požiadala v roku 2011. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa Národnej banky Portugalska krajina zaznamenala za minulý rok prebytok bežného účtu platobnej bilancie na úrovni 881 miliónov eur. Na porovnanie, za rok 2012 vykázalo Portugalsko deficit bežného účtu v hodnote viac než 3,3 miliardy eur. Pred rokom 2013 zaznamenala krajina prebytok na bežnom účte naposledy v roku 1993.
Portugalsko požiadalo v roku 2011 Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o pomoc, keďže už nebolo schopné požičiavať si na finančných trhoch. EÚ a MMF poskytli krajine záchranný balík v celkovej hodnote 78 miliárd eur. Podmienkou na poskytnutie financií bolo prijatie početných úsporných opatrení a reforiem.
V priebehu minulého roka sa portugalská ekonomika začala dostávať z najhlbšej recesie od 70. rokov minulého storočia, napriek tomu za celý rok klesla o 1,4 %. Vláda však počíta s tým, že v tomto roku už zaznamená rast, a to minimálne o 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy