Ako si ABBA dokázala znižovať dane: Obtiahnuté nohavice a odvážne kombinézy

, disrupt Foto:SITA

Björn Ulvaeus nedávno odhalil úplne prozaický dôvod, prečo mala ABBA počas najväčšej slávy tak výstredné disco oblečenie.

ABBA je považovaná za prvú profesionálne manažovanú popovú skupinu. Ich rozsiahle koncertné turné a každoročne vydaná dlhohrajúca platňa s niekoľkými hitmi len dokazovali desaťročie trvajúcu popularitu, ktorá v niektorých prípadoch pretrváva do dnes. ABBA nikdy nevyšla z módy. Pri pohľade na ich odvážny outfit v podobe extravagantných kostýmov nejednému z nás napadne, nakoľko šlo o seriózny zámer a či to nebol skôr len zlý žart. Dnes sme sa konečne dozvedeli pravdu. Odhalil ju člen kapely pri príležitosti uvedenia knihy ABBA: The Official Photo Book , ktoré sa chystá v súvislosti so 40. výročím víťazstva štvorice na Eurovízii.

Björn Ulvaeus
Tony flitrov zdobiace už i tak lesklé priliehavé nohavice, kombinézy, ale aj vysoké topánky na hrubých platformách nemali za úlohu len evokovať tancujúcu diskokráľovnú. V skutočnosti boli tieto kostýmy potrebné  na "pranie špinavých peňazí ". Podľa vtedajších švédskych daňových pravidiel totiž náklady na výrobu odevov, ktoré sa "zjavne nedali nosiť na ulici," si mohli umelci odpísať z daní a znížiť si tak svoj daňový základ. Na začiatku sa toho aj ABBA držala, až neskôr sa oblečenie stalo ich akousi ochrannou známkou pre daný štýl.

Ulvaeus, ktorého už dávnejšie obvinili z daňových podvodov, nie však v súvislosti s oblečením, sa vyjadril, že podľa jeho názoru v tých rokoch vyzerali ako "úplní idioti" . "Nikto nebol tak zle oblečený na javisku , ako my ," povedal.

Kto by si bol pomyslel, že sa za „diskobohov“ dokázali obliekať stovky tisíc fanúšikov po dobu niekoľkých desaťročí v skutočnosti kvôli švédskym daniarom.

Súvisiace články

Aktuálne správy