Na sporenie myslíme najčastejšie v piatok

, ČSOB

Sporiace účty či termínované vklady si Slováci otvárajú väčšinou koncom pracovného týždňa, v piatok. Suma, ktorú odborníci odporúčajú si odkladať, je u každého individuálna v závislosti od príjmu. Každý mesiac by sme si však mali ukrojiť 10 % z výplaty.

Na zadné vrátka formou sporiaceho účtu myslia najčastejšie ľudia s menom Mária a Peter. Podľa údajov ČSOB si práve klienti s týmito menami najčastejšie odkladajú peniaze na sporiaci účet. Priemerný vek človeka, ktorý si na ňom sporí, je 43 rokov a suma, ktorú si v priemere odkladá, je 255 €. Najviac si odkladajú ľudia v bratislavskom regióne, 316 € za mesiac. Naopak najmenej obyvatelia Košického kraja, 213 € za mesiac. 

Ľudia si zhodnocujú peniaze aj prostredníctvom termínovaných vkladov. Podľa údajov ČSOB si touto formou najčastejšie zvyšujú úspory klienti s menom Mária a Jozef. V porovnaní so sporiacimi účtami si na termínovaných vkladoch sporia o niečo častejšie starší ľudia. Priemerný vek sporiteľa je pri tomto produkte 55 rokov. Aj v tomto prípade si častejšie sporia ženy (56%) ako muži (44%). 

Investovanie do podielových fondov sa stáva pre mnohých klientov stále rozšírenejším spôsobom zhodnocovania úspor. Súvisí to najmä so zvyšujúcim sa povedomím a skúsenosťami s investovaním, ale taktiež s čoraz širšou ponukou produktového portfólia. V súčasnosti je dôležité rozloženie investície do rôznych typov produktov tzv. diverzifikácia rizika, a to najmä z hľadiska rizikovosti, meny a dĺžky investičného horizontu. Základné pravidlo je dopredu si premyslieť, kedy a koľko peňazí budeme v budúcnosti potrebovať. Následne sa môžeme rozhodnúť, ako si rozložíme svoje peniaze na jednotlivé obdobia tak, aby sa zhodnotili čo najvýhodnejšie. Profil klienta a teda aj konkrétne produkty, ktoré sú vhodné pre jeho investičný profil, vychádzajú z kombinácie vzťahu k riziku, skúseností, osobných cieľov a očakávaní jednotlivých investorov. Zaujímavé zhodnotenie môže ponúknuť aj pravidelné sporenie do podielových fondov po malých sumách –  a to už od 15 € mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy