Klienti Sberbank Slovensko čoraz viac využívajú elektonické bankovníctvo

Priemerný Slovák si za posledný rok nepotreboval navýšiť svoj úver na bývanie, naopak, podarilo sa mu znížiť si istinu pravidelným splácaním. Podľa údajov Sberbank Slovensko ich priemerný klient s úverom na bývanie za posledný rok splatil z istiny 594 eur, čo predstavuje 1,2 % dlhu. Informovali o tom dnes v Bratislave novinárov predstavitelia Sberbank Slovensko.
Najviac splatili ľudia z Trenčianskeho kraja. V troch krajoch (Trnavský, Banskobystrický a Košický) sa priemerná výška existujúceho úveru na bývanie na jedného klienta zvýšila.
Za posledný rok sa podľa analýzy prírastok na účte jedného klienta zvýšil v priemere o 3 %. Mesačne mu príde z externého prostredia v priemere 1186 eur, kým koncom roka 2012 to bolo 1152 eur. Najviac si medziročne polepšili ľudia v Trnavskom (+10 %), Prešovskom (+6 %) a Žilinskom (+6 %) kraji. Spomedzi vekových skupín si mesačné zárobky zvýšili najviac mladí ľudia do 30 rokov (+19 %).
Klienti, ktorí sporia, si držia v rezerve pomerne vysoké sumy. V priemere má jeden sporiaci človek na termínovaných vkladoch, sporiacich účtoch a vkladných knižkách 7472 eur. Objem úspor sa však za posledný rok príliš nezvýšil, iba niečo o vyše percento, v priemere o 78 eur. Sľubne sa vyvíjajú úspory na deti, v priemere vzrástol objem vkladov na jedného klienta do 17 rokov medziročne o 5,8 %.
Jeden klient v priemere urobí mesačne vyše desať transakcií na svojom účte, čo je o 12 % viac ako pred rokom. Najvýraznejšie stúpol počet platieb kartou v obchode a operácií v elektronickom bankovníctve. Naopak, na ústupe sú úkony, ktoré sú v bankách najviac spoplatnené – a to návštevy pobočky. Počet vkladov, výberov či prevodov peňazí na obchodných miestach klesol o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy