Na účte má priemerný klient Sberbank o 34 eur mesačne viac

Kým v roku 2012 prišlo priemernému klientovi Sberbank Slovensko na účet z externého prostredia 1 152 eur, vlani to bolo už 1 186 eur

Za posledný rok sa podľa analýzy Sberbank Slovensko prírastok na účte jedného klienta zvýšil v priemere o 3 %, resp. o 34 eur. Mesačne mu vlani prišlo z externého prostredia v priemere 1 186 eur, kým koncom roka 2012 to bolo 1 152 eur. Vyplynulo to z analýzy Sberbank Slovensko, ktorá porovnávala údaje svojich 10 tis. klientov. „Rok 2013 tak preniesol klienta do roku 2014 s miernym optimizmom,“ povedal vedúci oddelenia Customer Value Managementu Sberbank Slovensko Filip Vítek.

Kým platy teda rástli v priemere o 3 %, úspory podľa analýzy banky rástli pomalším tempom. Najviac si odkladajú podľa Víteka ľudia v produktívnom veku. V priemere má jeden sporiaci klient na termínovaných vkladoch, sporiacich účtoch a vkladných knižkách 7 472 eur. Objem úspor sa však podľa Víteka za posledný rok príliš nezvýšil, iba o niečo vyše 1 %, v priemere o 78 eur. Sľubne sa podľa neho vyvíjajú úspory na deti, v priemere vzrástol objem vkladov na jedného klienta do 17 rokov medziročne o 5,8 %.

Z analýzy banky ďalej vyplynulo, že priemerný Slovák si za posledný rok nepotreboval navýšiť svoj úver na bývanie. Naopak, podarilo sa mu znížiť si istinu pravidelným splácaním. Podľa údajov Sberbank Slovensko priemerný klient s úverom na bývanie za posledný rok splatil z istiny 594 eur, čo predstavuje 1,2 % dlhu. „Každý sa snažil splatiť časť svojho dlhu, než si vziať ďalší úver na svoje plecia,“ skonštatoval Vítek.

Súvisiace články

Aktuálne správy