Príjmový manuál podľa veku: Kedy máme dosiahnuť najvyšší plat?

, LearnVest Foto:SITA

Čerstvo po skončení školy, v prvej práci, ktorú sme vzali, síce nezarábame najviac, ale sme spokojní, lebo vieme, že náš čas ešte len príde. Profesijné starnutie by nám malo vedľa skúseností zabezpečiť aj vyššie pozície a lepší plat. Podľa štúdie Payscale ale kariérna krivka vyzerá úplne inak, než si ju väčšina z nás predstavuje. Maximálny príjem dosahujeme relatívne skoro.

"Zvyčajne dúfame, že sa naše príjmy budú vyvíjať lineárne, teda po stále rastúcej trajektórii," podotýka finančná poradkyňa Lauren Lyons Cole. "Bohužiaľ, to sa ale nedeje."

Po dvadsiatke, čerstvo po škole, ide všetko hore. Meníte prácu za lepšiu, ste povýšení, leziete hore po firemnom rebríčku a výplatná páska vyzerá stále pôsobivejšie. Muži aj ženy podľa štúdie zaznamenajú rast platu v priemere o 60 % do 30 rokov.

Potom sa miera platového rastu u žien spomaľuje. Do 39 rokov vzrastie typický príjem ženy o menej než 20 % v porovnaní s výplatnej páskou v tridsiatke. Následne prichádza stagnácia, časy dvojciferného rastu sú preč.

Muži sú na tom o poznanie lepšie, ich plat rastie stabilne aj po tridsiatke. Do 48 rokov vzrastie v porovnaní s platom v tridsiatke o zhruba 45 %.

Veľa záleží aj na kariérnych rozhodnutiach. Ľudia z farmakologického sektora dosiahnu najvyšší plat hneď po škole, potom je už potenciál výraznejšieho navyšovania takmer na nule.

Naopak právnici oslavujú päťdesiatku ešte pred kariérnym vrcholom. "V zamestnaniach, pre ktoré väčšinu vzdelania a zručností nadobudnete v škole a prvých rokoch kariéry, nečakajte už neskôr rast platu," hovorí Katie Bardaro, hlavná ekonómka Payscale. "Ak ste právnik, vzdelávate sa priebežne počas celej kariéry."

Ako uspieť?

Od svojich dvadsiatich rokov majte plán. Po škole budete v pokušení vziať prvú prácu, ktorá sa vám naskytne. Jedným z kľúčov k úspechu je ale nájsť také zamestnanie, v ktorom pre vás nebude každý pondelok utrpením. "Od svojho prvého zamestnania majte kariérnu stratégiu. Môže byť flexibilná a postupne sa meniť," radí Kathy Caprino, prezidentka Ellia Communications. "Poznajte svoje ambície a talent a na základe tých si budujte kariéru."

Je potrebné starostlivo si zvážiť voľbu odvetvia v ktorom budete pôsobiť. Rozdiely v štatistikách u mužov a žien sú vo veľkej miere spôsobené voľbou povolania. Prinajmenšom podľa výsledkov Payscale majú muži proti ženám väčšiu tendenciu vyberať si kariéru v inžinierstve, IT službách a na manažérskych a riaditeľských pozíciách. V týchto zamestnaniach sú obvyklé každoročné navyšovania platu. Možno to nie je druh kariéry, ktorý by osvietil vašu myseľ, ale ak máte takúto príležitosť, boli by ste hlúpi, keby ste ju premárnili.

Zo štúdie tiež vyplýva, že kariéra žien vrcholí v USA v 39 rokoch s mediánom ročného platu vo výške 60 tisíc dolárov. Potom síce môže prísť zvýšenie platu, ale zriedkakedy predbehne infláciu. Reálne tak ženy v USA zarábajú 60 tisíc po zvyšok svojej kariéry. Plat  u mužov rastie až do 48 rokov a vrcholí na mediáne 95 tisíc dolárov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy