Popoludňajší Briefing pred otvorením Wall Street

Začíname hneď tým najdôležitejším. Akciové US futures predznamenávajú, že otvoríme nižšie ako bol včerajší  CLOSE a dnešná seansa sa bude niesť v risk off nálade. Futures na SPX je dole o zhruba -0.48 %, NASDAQ -0.44 % a Dow Jones -0.43 %. Investori sa zrejme obávajú o slabé čísla v maloobchode, ako aj ďalšie neuspokojivé výsledky firiem v práve prebiehajúcej výsledkovej sezóne. Trhový konsenzus hovorí o poklese januárových maloobchodných tržieb na nulu, z decembrových +0.2 %. Nedávne správy  z trhu práce síce ukázali zníženie nezamestnanosti na 6.6 %, ale slabšie NFPčka už druhým mesiacom v rade vyvolávajú znepokojenie nad tým, že oživenie v USA stratilo dynamiku z konca minulého roku.

Z korporátnych noviniek púta pozornosť Comcast Corporation, ktorý sa dohodol na prevzatí Time Warner Cable asi za 44 miliárd dolárov a pôjde tak o combináciu dvoch najväčších káblových spoločností v USA. Ďalej Cisco Systems sa v predobchodnej fáze prepadáva až o 4 % v nadväznosti na korporátne výsledky zverejnené vo včerajších after hours. Apple sa tiež kótuje v pre-markete o niečo nižšie, zhruba -0.5 %, pretože tento technologický gigant rozširuje jeho dodávateľský reťazec mimo čínskych tovární do afrických baní, aby eliminovali množstvo nepodarkov, ktoré končia v jeho iPhonoch a iPadoch.

Gigant v predaji a výrobe nápojov PepsiCo ohlásila pred pár okamžikmi lepšie než očakávané výsledky za 4Q 2013, ale len čo sa týka EPS. Ziska na akciu skončila na 1.05 dolároch (odhad 1.004 USD), no tržby mierne sklamali, keď dosiahli úroveň 20.118 milárd, namiesto odhadovaných 20.135 miliárd. Spoločnosť tiež ohlásila zvýšenie programu spätného odkupu akcií o ďalších 5 miliárd.

Japonský jen sa voči doláru posunul dnes opäť pod 102 USDJPY, čo tiež podvrdzuje, že dnes budeme svedkami červeného CLOSE na akciových trhov. Zlato dnes atakovalo už 1294 dolárov za uncu a teraz sa pohybuje nad 1290 dolármi. Európske benchmarky sú tiež v červenom teritóriu, investori vyhľadávajú safe haven v podobe jednu a sčasti aj zlata a ak nedopadnú uspokojivo čísla zo spotrebiteľského sektora USA, budeme svedkami vychladnutia asi 4-5 dňovej rally na Wall Street.

Súvisiace články

Aktuálne správy