Slovensko potrebuje urobiť zmeny na trhu práce a zreformovať školstvo

Slovensko potrebuje viaceré zmeny na trhu práce, ako aj v oblasti školstva. Zhodli sa na tom dnes viacerí vystupujúci na seminári s názvom Ako znížiť nezamestnanosť na Slovensku. V Bratislave ho zorganizoval Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) spoločne so Zastúpením Európskej komisie v SR.
„Vysoká miera nezamestnanosti na Slovensku nie je ovplyvnená vysokou mierou čiernej práce. Keď sa pozrieme na podiel pracujúcich v sivej ekonomike, tak sme približne v priemere Európskej únie. Podiel pracujúcich v čiernej ekonomike je na Slovensku dokonca pod priemerom EÚ,“ konštatoval riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Martin Filko. Za vysokú nezamestnanosť podľa neho môže najmä súčasné nastavenie vzdelávacieho systému na Slovensku. „Charakteristické pre našich nezamestnaných je to, že veľká polovica z nich má len základné vzdelanie,“ povedal Filko. Preto je IFP presvedčený, že do budúcnosti je potrebné zlepšiť fungovanie úradov práce, vyhodnotiť úľavy pre dlhodobo nezamestnaných, ako aj viac investovať do infraštruktúry.
INEKO zase problém nárastu počtu ľudí bez práce vidí i v horšom podnikateľskom prostredí, nedostatočne pružnom trhu práce, ako aj nevhodných podmienkach pre ženy s deťmi, ktoré si ťažšie hľadajú zamestnanie. „Preto sme pripravili niekoľko odporúčaní. A to zverejňovať daňové bremeno, ďalej odporúčame spomaliť krátenie dávok v hmotnej núdzi pri rastúcom príjme, prioritne pre ľudí s najnižším príjmom, napríklad do výšky minimálnej mzdy. Zaoberáme sa aj myšlienkou znížiť odvody pre ľudí s nízkymi príjmami,“ uviedol riaditeľ INEKO Peter Goliaš.
To, že sa predlžuje počet mesiacov, počas ktorých sú ľudia bez práce, priznáva aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Podľa štatistík sa totiž zvyšuje počet ľudí, ktorí sú nezamestnaní dlhšie ako 24 mesiacov. „Preto sa usilujeme hľadať také nástroje, aby sme ľudí zachytávali a vracali ich naspäť do pracovného procesu v období medzi 6. a 18. mesiacom nezamestnanosti. Druhým problémom je, že rastie aj dlhodobá nezamestnanosť z hľadiska veku,“ povedal štátny tajomník MPSVR SR Branislav Ondruš.
Problémoví sú najmä mladí ľudia, ktorí sa v evidencii úradov práce ocitnú hneď po skončení strednej školy. Nestihli tak získať pracovné návyky. Aj podľa Ondruša bude preto kľúčové zreformovať vzdelávací systém. „Potrebujeme sa vrátiť najmä k regulácii stredného odborného školstva. Potrebujeme zmeniť vzdelávacie odbory tak, aby v nich väčšiu úlohu zohrávala praktická výchova,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy