Konšpiračné teórie: Prečo sa manipuluje trh s drahými kovmi

, zlato.toje.in Foto:photl;SITA

Ak sledujete dianie na trhoch s drahými kovmi, možno vám vŕta hlavou, prečo cena zlata v posledných dvoch rokoch klesla, hoci dopyt po zlate je naozaj robustný. Len dovoz Indie a Číny prekračuje celoročnú ťažbu zlata, ktorá sa na tento rok odhaduje na 2 700 ton. Je cena drahých kovov manipulovaná, alebo je to len taktika predajcov týchto komodít?

Jedným z najčastejších vysvetlení je, že cena kovov je potláčaná bankovým kartelom a ním ovládanými médiami. Vedeli ste, že 90 % médií v USA ovláda iba 6 spoločností? Médiá predsa nikdy  nepôjdu proti svojim vlastníkom. Mediálna propaganda sa zdá byť veľmi účinná, v bežnej európskej a americkej tlači sú zlato a striebro ukazované ako najhoršie investície.

Údajne sa nedá veriť ani prognózam cien drahých kovov od bankových analytikov. Veď ak boli veľké banky usvedčené z manipulácie mien alebo sadzieb, trh so zlatom a striebrom manipulovaný nie je? Je v ich najlepšom záujme potláčať ceny drahých kovov, tie sú totiž priamymi konkurentmi nimi vytváraných papierových mien.

Potláčanie cien

Existujú svedectvá ľudí, ktorí pracovali pre inštitúcie, ktoré majú za úlohu intervenovať na finančných trhoch. Trader Andrew Maquire presne opísal, ako manipulácia funguje. Bol to dôkazový materiál pri vyšetrovaní manipulácie ceny striebra bankou JPMorgan. Neskôr opísal presný priebeh jednej z manipuláciou dva dni vopred.

Združenie GATA reportuje priame i nepriame dôkazy manipulácie už viac ako 15 rokov. Mechanika potláčanie cien je dopodrobna popísaná na stránke bývalého námestníka ministerstva financií USA Paula Craiga Robertsa.

Potláčanie cien tiež naznačuje vyhlásenie bývalého šéfa americkej centrálnej banky Paula Volckera z 80. rokov, keď bol ešte vo funkcii. Cena zlata sa vtedy zvýšila z 35 dolárov za uncu v roku 1971 na 850 dolárov za iba 9 rokov. "Urobili sme chybu, že sme nemali pod kontrolou cenu zlata a skončili sme s dvojcifernú infláciou."

Centrálne banky už raz cenu zlata potláčali, išlo o takzvaný zlatý pool v 60. rokoch. Bol to fond, ktorý založilo osem priemyselne najvyspelejších štátov členských krajín Medzinárodného menového fondu USA, Veľká Británia, Francúzsko, NSR, Taliansko, Švajčiarsko, Holandsko, Belgicko. Na základe dohody podpísanej v roku 1961 mali intervenovať na londýnskom trhu zlata tak, aby sa trhová cena neodchýlila od ceny oficiálnej. Súčasne sa tieto krajiny zaviazali, že nebudú požadovať od USA konverziu svojich oficiálnych dolárových rezerv za zlato. Zlatý pool ukončil činnosť 17. marca 1968, súčasne so zrušením bol zavedený dvojaký trh zlata – oficiálny a voľný. Na oficiálnom trhu mohli nakupovať zlato iba ústredné menové inštitúcie, a to za 35 USD za uncu. Na voľnom trhu sa zlato predávalo za trhovú cenu.

Previazanosť zlata a sadzieb

Nízke úrokové sadzby podporujú nízke inflačné očakávania. Najlepší spôsob, ako udržať nízke úrokové sadzby, je potláčať cenu zlata. Banky a ďalší veľkí hráči to vedia.

Umelá nízka cena drahých kovov zvyšuje dôveru v oficiálne udávanú informáciu o inflácii. Čo by znamenal nárast reportovanej inflácie, a s tým spojený nárast úrokových sadzieb? Koniec nielen pre veľké banky, ale aj pre štáty. "Pozreli sme sa do priepasti, ak by cena zlata ďalej rástla, položilo by to niekoľko obchodných spoločností a bankových domov, ktoré by mohli privodiť pád ostatných. Preto museli centrálne banky za každú cenu potlačiť cenu zlata a začať ju riadiť. Bolo značne náročné dostať cenu zlata pod kontrolu, ale teraz sme uspeli. Americký Fed bol veľmi aktívny v potláčaní ceny zlata rovnako ako Veľká Británia," povedal v roku 1999 Eddie George, bývalý guvernér Bank of England.

Do roku 2011 bolo potláčanie skrytejšie a človek musel mať značné znalosti, aby chápal, ako to funguje. Dnes sú už manipulácie tak zjavné, že si ich všímajú aj bežní obchodníci. O možnej manipulácii sa hovorí už aj vo finančných médiách, ako je Bloomberg. Dokonca aj finančný regulátor z Anglicka (FCA) začal vyšetrovať možnosti manipulácie ceny zlata. Zaujímavé sú aj výsledky vyšetrovania manipulácie ceny striebra americkú CFTC. Nedávno dokonca jedna z najväčších bánk na svete, Deutsche Bank, ukončila svoju účasť na londýnskom fixe kvôli vyšetrovaniu možnej manipulácie cien drahých kovov zo strany nemeckých autorít.

Nástroj na uchovanie hodnoty

Drahé kovy sú skôr dlhodobá investícia, s vyššou volatilitou. Krátkodobo možno zažiť veľké výkyvy cien oboma smermi. Neexistuje lepší čas na nákup aktíva, ako keď je trhový sentiment na bode mrazu. Tak je tomu teraz na trhu s drahými kovmi v západných krajinách, a to vďaka silnej mediálnej propagande. Číňania a Indovia sa snažia obmedziť riziko vysokej inflácie práve nákupom fyzických kovov. Nízku cenu priamo vítajú. O nejakej mediálnej propagande na západe nič netušia. Je otázne, či by tieto miliardy ľudí začali naraz premýšľať inak, keď majú dlhoročnú tradíciu používať zlato a striebro ako nástroj na uchovanie hodnoty. K zmene myslenia nepomôžu ani administratívne opatrenia napríklad indickej vlády. V ázijských krajinách dnes navyše pribúda najviac milionárov, čo by mohlo predpovedať, že drahé kovy majú pred sebou žiarivú budúcnosť.

Pre tých, ktorí sa zatiaľ nestretli s týmito informáciami, to môže všetko znieť šialene a konšpiračne. To je vskutku prirodzená reakcia. Z psychologického hľadiska rozlišujeme 5 fáz reakcií na nové nepríjemné skutočnosti, ktoré búrajú staré zažité istoty. Je to odmietnutie, hnev, zjednávanie a hľadanie riešení v starej paradigme, depresia a akceptácia. V ktorej fáze ste teraz vy?

Súvisiace články

Aktuálne správy