Lacná americká energia: Nový katalyzátor pre globálnu ekonomiku

, project-syndicate Foto:SITA

Vždy, keď svetová ekonomika vykazovala stabilný rast, mala istý druh katalyzátora. Zvyčajne to bolo vyzdvihnuté priemyselné odvetvie, ktoré vytváralo pracovné miesta, vyžadovalo investície a ťahalo celú ekonomiku. Taká bola priemyselná revolúcia, železnice, ropný priemysel, technická revolúcia, alebo finančné inovácie.

Dnes však existujú obavy, že nám takýto katalyzátor chýba, preto môžeme očakávať v najlepšom prípade len stagnáciu, či slabý hospodársky rast.

Technologická revolúcia  z konca 90-tych rokov priniesla internet, masové rozšírenie komunikačnej a výpočtovej techniky. Potom prišla koncom rokov 2000 finančná revolúcia a realitný boom v USA. To boli všetko katalyzátory, ktoré a postarali o hospodársky rast v posledných dvoch desaťročiach. A napriek tomu, že každý rast skončil potupným kolapsom, pozitívne účinky popísaných revolúcií sú viac či menej uznávané do dnes. Ale čo bude ťahať súčasnú svetovú ekonomiku, keď sme sa už ako tak vymanili z pazúrov krízy?

Daniel Yergin, viceprezident IHS, považuje za súčasný katalyzátor lacnú americkú energiu. Vďaka novým technológiám, ako sú horizontálne vrty a hydraulické štiepenie, rastie produkcia plynu v USA v neobyčajnom tempe, až o 50 – 60 percent za posledných päť rokov. To sa samozrejme podpisuje pod zníženie cien palív. Cena zemného plynu klesla na tretinu, čo znamená, že v porovnaní s európsko – ázijskou cenou majú v zámorí plyn za jednu štvrtinu, jednu pätinu.  

Tento proces predstavuje obrovskú konkurenčnú výhodu pre americké výrobné firmy, rovnako ako predstavuje významné úspory pre domácnosti. Lacná energia zníži inflačné tlaky v ekonomike USA, zvyšuje produktivitu, vytvára nové pracovné miesta, má pozitívny vplyv na obchod, nehovoriac o tom, že dokáže posilniť úplne nové energetické odvetvia. V dôsledku energetickej revolúcie sa v  USA vytvorili už dva milióny nových pracovných miest a toto číslo každým rokom rastie.

Ide o omnoho významnejší proces, ako sme my, tu v Európe, schopní v prvom momente pripustiť. Lacná energia a všetky jej blahodarné účinky bude časom pociťovať celý svet. Technologickým vývojom sa dosiahne skvapalnenie bridlicového plynu a jeho možná preprava kamkoľvek. V Číne konečne upustia od spaľovania uhlia, čo sa okamžite pozitívne prejaví na životnom prostredí. Európa dokáže znížiť svoju závislosť na Rusku a blízkom východe.

Príbeh je zaujímavý tým, že spomenuté technológie boli v USA známe už pre 50 rokmi. Ale až teraz sa ich podarilo zdokonaliť natoľko, aby viedli ku skutočnému prelomu. Pokroky v technológiách, inovácie, výskum a vývoj stoja za každý cent, tu niet na čom sporiť. A to aj vtedy, ak hospodársky rast zrealizovaný pomocou lacnej energie skončí prehriatím ekonomiky, vytvorením bubliny a krachom. Koniec koncov tak, ako v prípade iných katalyzátorov, doteraz vždy.

Súvisiace články

Aktuálne správy