Čo pred nami banky taja: Osobne toho vybavíte viac

, businessinsider Foto:photl

Padlo niekoľko mýtov aj mylných predstáv. V rozhovore pre Business Insider istý bankový zamestnanec odkryl aj nejaké to tajomstvo ako to v skutočnosti funguje vo finančných inštitúciách, predovšetkým v Spojených štátoch.

Podľa vyjadrení môže ísť za pokladníka banky ktokoľvek, často nezáleží na špecializácií a vzdelaní, smerodajné sú skôr vnútorné smernice a protokoly tej ktorej inštitúcie. Banky môžu siahnuť na úspory klienta v prípade, že im dlží za splátku úveru, či nezaplatil nejaký poplatok. Podľa bankára urobíme omnoho lepšie, ak sa o riešenie problémov pokúsime osobne návštevou pobočky, prípadne cez telefón. Zamestnanci banky totiž majú v určitých prípadoch právo do istej miery zvažovať svoje rozhodnutia. Ale ak sa na banku obrátite písomne, alebo on line, túto možnosť strácajú. Krádeže platobných debetných kariet sú v Spojených štátoch v niektorých bankách menej kryté ako v prípade kreditných kariet. Preto bankár odporúča zatelefonovať do banky a vyžiadať si všetky zabezpečenia aj pre debetnú kartu. .

Existujú príklady že sa v súvislosti s bankovými poplatkami dá zjednávať, ale tí, ktorí príliš často využívajú takúto možnosť, sa časom dostanú na čiernu listinu a môžu si byť istí, že už rozhodne nedostanú žiadnu ďalšiu zľavu. V bankách sa takmer vôbec neobjavuje fenomén mystery shoppingu, keď si banka zaplatí zákazníka za účelom testovania svojich služieb. Bežnejšie je, že sa banka zameria na istú cieľovú skupinu a na základe nejakého kľúča vytipuje zákazníkov, ktorých osloví. Táto vzorka je potom smerodajná, čo sa týka kvality ponúkaných služieb.

Šeky sa dajú uplatniť nie len v banke, od ktorej pochádza, ale aj u inej. Ak ale ide o väčšiu sumu peňazí, je lepšie sa obrátiť na finančnú inštitúciu, ktorá šek vydala, pretože ak náhodou šek nemá dostatočné krytie, potom iné banky nemajú veľkú radosť z toho, že musia znášať prípadnú stratu.

Zaujímavé je, že banky nie vždy inzerujú tie najvýhodnejšie príležitosti na zhodnotenie vašich úspor, v reklamách nie sú vždy produkty s najvyšším úrokom. V pobočke je to už ale na úprimnosti a serióznosti konkrétneho pracovníka, či spomenie aj tieto výhodnejšie možnosti. Niektorí „Amíci“ nevedia, že si môžu jednoducho zvýšiť limit na nákup aj na kreditnej karte. Stačí zájsť na pobočku banky, kde zamestnanec limit dokáže zvýšiť aj o sto dolárov. Táto služba však vyžaduje osobný styk, online sa limit v USA upravovať nedá.

Súvisiace články

Aktuálne správy