Nemecký ústavný súd postúpil sťažnosť na OMT Európskemu súdnemu dvoru

Nemecký ústavný súd (ÚS) postúpil sťažnosť na program Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá sa rozhodla nakupovať dlhopisy štátov eurozóny, na zvážanie Európskemu súdnemu dvoru. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Programu nákupu dlhopisov ECB známy ako Outright Monetary Transactions (OMT) pomohol takzvaným okrajovým krajinách eurozóny znížiť náklady na obsluhu dlhu. Oponenti tohto programu ale tvrdia, že má veľmi blízko k financovaniu vlád, čím ECB prekračuje svoj mandát. Centrálna banka zase argumentuje, že vďaka nemu sa zmiernilo riziko rozpadu eurozóny.
Podľa nemeckého ÚS „existuje dôvod“ domnievať sa, že OMT program prekračuje mandát ECB, čím zasahuje do právomocí členských štátov eurozóny. A je tiež porušením pravidiel, podľa ktorých má ECB zakázané financovať členské štáty. Na druhej strane, súd vo svojom vyhlásení uviedol, že pri „obmedzenej interpretácii OMT“ by tento program mohol byť v súlade so zákonom.
Prezident ECB Mario Draghi predstavil OMT v septembri 2012. Jeho cieľom bolo znížiť náklady na obsluhu dlhov okrajových štátov a faktom je, že situácia na dlhopisových trhoch sa vďaka tomu upokojila. Stúpenci programu tiež pripomínajú, že o nákup dlhopisov musia štáty banku najskôr oficiálne požiadať a podmienkou pomoci bude zavedenie prísnych úsporných opatrení a reforiem tak, ako pri záchranných úveroch.
A hoci podľa nemeckého súdu existujú dôvody domnievať sa, že ECB prekračuje svoj mandát, Európsky súdny dvor je známy svojím „federalistickým prístupom“, v rámci ktorého „posudzuje právomoci európskych inštitúcií zo širšieho hľadiska „.
Nemecký súd dnes zároveň oznámil, že o legálnosti Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) rozhodne 18. marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy