Slováci si do bánk uložili takmer 26 mld. eur

Viac ako polovicu úspor stále držia na termínovaných vkladoch

Slováci mali v závere minulého roka uložených v bankách 25,89 mld. eur. Medziročne boli vklady vyššie o necelé tri percentá. Viac ako polovicu úspor stále držia podľa vyjadrení Prima banky, ktorá vychádzala zo štatistík Národnej banky Slovenska, na termínovaných vkladoch. No ako banka dodala, záujem o ne však minulý rok aj kvôli nízkym úrokovým sadzbám prvýkrát od roku 2009 poklesol.

Slováci mali na konci roka 2013 uložených na termínovaných vkladoch 14,16 mld. eur pri medziročnom poklese o 3,8 %. „Rok 2013 z pohľadu úrokových sadzieb veľmi neprial záujmu klientov o termínované vklady. Rástli len vklady s dlhšou viazanosťou, ktoré dokázali ponúknuť ľuďom zhodnotenie nad 2 % ročne,“ uviedla riaditeľka divízie riadenia produktov Prima banky Henrieta Gahérová. Na vkladných knižkách a ostatných vkladových produktoch mali ľudia koncom roka uložených 3,42 mld. eur pri raste o 24,1 %. Na bežných účtoch držali viac ako 30 % úspor, čo je celkovo 8,31 mld. eur pri náraste o 7,5 %.

Aj keď Slováci minulý rok o ukladanie peňazí do bánk až tak veľmi nestáli, stále podľa Prima banky platí, že sme skôr národom sporivým než zadlženým. Slováci mali totiž ku koncu minulého roka v bankách uložených podľa Prima banky o 6 mld. eur viac, než mali od bánk v tom istom období požičané. „Hoci stav úverov obyvateľstva narastá rýchlejším tempom ako stav vkladov, v bankách máme stále viac peňazí uložených ako z nich požičaných. Na 100 eur v banke obyvateľom vložených pripadá totiž 79 eur z banky klientom požičaných,“ doplnila analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Súvisiace články

Aktuálne správy