Sony počíta s celoročnou stratou, zruší okolo 5000 pracovných miest

Spoločnosť Sony sa v 3. štvrťroku obchodného roka 2013/2014 vrátila do zisku, keď výsledky čiastočne podporilo oslabenie jenu. Firma však napriek tomu zhoršila prognózu pre celý rok 2013/2014, ktorý sa skončí 31. marca. Informovali o tom agentúry AP a DPA a server BBC.
Japonský výrobca elektroniky uviedol, že za obdobie od októbra do konca decembra dosiahol zisk 27 miliárd jenov (197,40 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka evidoval stratu na úrovni 10,8 miliardy jenov. Spoločnosť informovala, že pod výsledky sa podpísal slabší jen, ako aj zvýšené tržby a uvedenie novej hracej konzoly PlayStation 4 na trh. Tržby vzrástli v 3. štvrťroku medziročne o 24 % na 2,41 bilióna jenov.
Firma zároveň uviedla, že sa usiluje predať svoju stratovú divíziu osobných počítačov Vaio. Ako dodala, momentálne o tom rokuje s investičným fondom Japan Industrial Partners, pričom dúfa, že dohodu sa jej podarí uzatvoriť do konca marca. Okrem toho plánuje odčleniť divíziu televízorov. Súčasťou reštrukturalizácie bude aj zrušenie 5000 pracovných miest, a to do konca marca 2015. Z nich 1500 miest plánuje zrušiť v Japonsku, zostávajúcich 3500 v zahraničí.
V súvislosti s najnovšie oznámenými krokmi Sony uviedla, že za celý obchodný rok očakáva po dvoch ziskových rokoch opätovný prepad do straty. V novej prognóze firma počíta s čistou stratou za celý obchodný rok na úrovni 110 miliárd jenov, zatiaľ čo pred tromi mesiacmi počítala s celoročným ziskom okolo 30 miliárd jenov. Prevádzkový zisk za celý rok očakáva Sony na úrovni 80 miliárd jenov oproti októbrovej prognóze okolo 170 miliárd jenov. Na pôvodnej úrovni ponechala len odhad tržieb. Tie by mali dosiahnuť 7,7 bilióna jenov.

Súvisiace články

Aktuálne správy