Zopár tipov ako sa zbaviť najhorších finančných návykov

, Business Insider Foto:SITA;photl

Každý má nejaký ten zlozvyk, ale ak takéto návyky ovplyvňujú vaše financie, vec začína byť vážna. Business Insider zostavil zoznam najtypickejších finančných zlozvykov ktorých sa dopúšťame a ponúka hneď aj návody ako sa ich zbaviť, aby nám peniaze neutekali medzi prstami.

Nie je  nevyhnutne problém, ak si z času na čas dožičíte obed v reštaurácii. Ale pravidelná návšteva reštaurácie počas obeda už môže predstavovať určitú záťaž, predovšetkým ak vám zamestnávateľ štedro neprispieva stravovanie. Omnoho viac sa oplatí vziať si jedlo z domu. Podobne je to aj s inými službami. Je skutočne nevyhnutné, aby ste mali doma k dispozícii 200 televíznych kanálov? Pozrite si aktuálne ponuky poskytovateľov služieb na ich weboch a porovnávajte. Určite sa dajú nájsť lepšie (lacnejšie) možnosti.

Ak máte viac úverov, mali by ste zvážiť, ak je to možné, ktorý splácať skôr. Určite ten na ktorom je najvyššia úroková sadzba. Neskôr tak extrémne splátky neposkočia a zostanú vám nejaké peniaze navyše. Ak máte dlh na kreditnej karte, vždy si ustriehnite aby ste ho splácali na čas. V mnohých prípadoch sa najťažšie dokážete zbaviť práve týchto dlhov. Využite podporu vášho zamestnávateľa pri sporení na dôchodok, ak niečo také ponúka.

Dovolenku by ste sa mali plánovať. Nie však v hlavnej sezóne keď je zvyčajne cena ubytovania vyššia, viac zaplatíte za letenku aj za palivo. Mimo hlavnú sezónu býva pobyt zvyčajne lacnejší. Ak nemáte fixnú predstavu o tom, ktorú krajinu chcete navštíviť, oplatí sa poobzerať po aktuálnej ponuke cestoviek a porovnávať. Vždy sa dá nájsť lepšia cena.

Je dôležité si uvedomiť, koľko mesačne púšťame na digitálny obsah. Online nákup elektronickej knihy, alebo filmu nás môže obrať o celkom slušnú čiastku. Samozrejme tento obsah netreba kradnúť, porozhliadnite sa po internete, už mnohé e – knihy sú na weboch úplne zadarmo.

Nemali by ste zabúdať ani na usporené peniaze, nenechávajte ich bez pozornosti niekde spať. Sledujte neustále meniace sa investičné príležitosti a uložte si svoje úspory čo najvýhodnejšie.

Skúste mierne poupraviť aj zvyky spojené s priateľmi. Pravidelné stretnutia v podnikoch nemusia byť povinnou jazdou. Príjemnou zmenou môže byť pozvanie domov, kde sa pri fľaši vína pokúsite spoločnými silami niečo uvariť. Ak každý donesie niečo pod zub, dokážete ušetriť. V skutočnosti nie je podstatné miesto, kde sa stretávate, ale spoločnosť.

Vianočným darčekom sa nevenujte počas zlatého týždňa obchodníkov, ale celoročne. Ak uvidíte niečo zaujímavé, navyše v akcii, môžete finančne nenáročne vybaviť aj meniny, či narodeniny. Je potrebné tieto veci plánovať s dostatočným predstihom. Ak si to nechávate na poslednú chvíľu, máte sklony minúť viac, len aby ste niečo kúpili.

Nenechajte si ujsť body, či iné darčeky za svoje nákupy. Dokonca ani vtedy, ak práve nefandíte tej ktorej značke. Darček nemusí byť pre vás, môžete ním urobiť radosť iným. V žiadnom prípade ale takéto bonusy nenechajte prepadnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy