SZČO musia zaplatiť novú sumu preddavkov do 8. februára

Minimálny preddavok na zdravotné poistenie od začiatku tohto roka dosahuje 56,35 eura.

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a samoplatitelia musia za január tohto roka zaplatiť do 8. februára zdravotnej poisťovni novú výšku preddavku na zdravotné poistenie. Informovala o tom Všeobecná zdravotná poisťovňa. Novú výšku preddavku platnú na rok 2014 sa SZČO dozvedeli vo výsledku ročného zúčtovania poistného za rok 2012.

 

Od začiatku tohto roka sa zmenil aj minimálny a maximálny preddavok na poistné. Minimálny preddavok je v sume 56,35 eura. Pre osoby, ktoré majú zníženú sadzbu poistného, je to suma 28,17 eura. Maximálny preddavok na zdravotné poistenie predstavuje mesačne sumu 563,50 eura. V prípade osôb, ktoré majú zníženú sadzbu poistného, ide o sumu 281,75 eura.

Minimálne odvody na sociálne poistenie pre SZČO sa od začiatku tohto roka zvýšili zo 130,27 eura na 133,42 eura. Vyššie minimálne odvody na sociálne poistenie je potrebné zaplatiť najneskôr 10. februára tohto roka. Pri sociálnom poistení sa totiž na rozdiel od zdravotného poistenia splatnosť poistného posúva na najbližší nasledujúci pracovný deň v prípade, ak splatnosť poistného pripadne na sobotu alebo deň pracovného pokoja. Ôsmy deň vo februári tohto roka pripadol na sobotu a preto sa splatnosť poistného na sociálne poistenie posunula na pondelok 10. februára.

SZČO a samoplatitelia si vzhľadom na vyššie minimálne odvody na sociálne a zdravotné poistenie musia zmeniť svoj trvalý príkaz v banke. Týka sa to všetkých osôb, ktoré za minulý rok platili sociálne a zdravotné odvody z nižšieho základu ako 402,5 eura.

Dôvodom nárastu minimálnych odvodov je zvýšenie minimálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného, ktorý vzhľadom na rast priemernej mzdy na Slovensku stúpol z 393 eur na 402,5 eura. Ide o 50 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2012. Maximálny vymeriavací základ na platenie sociálneho poistenia pre SZČO, dobrovoľne poistenú osobu, zamestnanca a zamestnávateľa je 4 025 eur, čo je 5-násobok priemernej mzdy na Slovensku za rok 2012. Výnimkou je naďalej úrazové poistenie, kde maximálny vymeriavací základ nie je stanovený.

Súvisiace články

Aktuálne správy