Odpoveď na krízu: Zachráni nás supermena?

, zerohedge.com Foto:SITA

Nič netrvá večne, ani dominancia jednej svetovej rezervnej meny. Keď bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky Justin Yifu Lin varoval, že dominancia dolára je príčinou svetovej finančnej a ekonomickej krízy, málokto ho počúval. Veď kto by bral vážne Číňanov, ktorí stále musia mať niečo proti doláru?

Lin by nahradil dolár jednou globálnou supermenou, pretože by to podľa neho viedlo k vytvoreniu omnoho stabilnejšieho svetového finančného systému. Bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky, v súčasnosti profesor na pekinskej univerzite a hlavný poradca čínskej vlády, vyhlásil, že rozšírenie koša hlavných rezervných mien, ktorý v súčasnosti zahŕňa dolár, euro, japonský jen a britskú libru, nerieši dôsledky finančnej krízy.

Ani internacionalizácia čínskej meny vraj nie je riešením. "Čína môže hrať v realizácii týchto plánov jedine podpornú úlohu," konštatoval Lin. "Nutné je schváliť plány v USA a Európe. Myslím si, že G20 je ideálnou platformou na diskusiu."

Koncept svetovej "supermeny" založenej na menovom koši je pravidelne diskutovaný svetovými lídrami a podporovaný laureátom Nobelovej ceny Josephom Stiglitzom. Supermena by ale tiež mohla byť spojená s jedinou menou, prepojenosti finančných trhov a obavy z volatility systému napojeného na jednu menu ale hovoria v neprospech tejto myšlienky.

Konceptu svetovej supermeny nahrávajú aj októbrové dohady ohľadom amerického rozpočtu, ktoré viedli až k pozastaveniu chodu americkej vlády. "Prichádza snáď teraz čas na zváženie vybudovania 'deamerikanizovaného sveta' ?" pýtala sa začiatkom decembra spravodajská agentúra Nová Čína. Vytvorenie novej medzinárodnej rezervnej meny výmenou za závislosť na dolári by podľa nej zabránila tomu, aby vládna paralýza vo Washingtone zasiahla zvyšok sveta.

V marci 2009 guvernér čínskej centrálnej banky Čou Siao – čchuan vyzýval  na vytvorenie novej nadnárodnej rezervnej meny a nahradenie dolára. V dokumente publikovanom na webe čínskej centrálnej banky Čou prehlasuje, že z medzinárodné rezervnej meny, ktorá "nie je prepojená s jednotlivými národmi a je schopná v dlhodobom horizonte udržať stabilitu", by svet dokázal ťažiť viac než zo súčasnej závislosti na dolári.

Tiež David Bloom, šéf globálnych menových stratégií v HSBC, sa obáva, že zmeny v americkej monetárnej politike vyvolajú fluktuácie mien mladých trhov a povedú k finančnej nestabilite.

Čchen Wen – ling, hlavný ekonóm čínskeho centra pre medzinárodnú hospodársku výmenu, vládny poradný orgán, na túto tému vyhlásil: "Nadnárodná mena môže predstavovať nový smer vývoja svetového finančného systému. To ale tiež vyžaduje, aby rôzne krajiny spolupracovali na koordinácii makroekonomických politík."

Bloom a Chen pripomínajú, že Čína by mala zohrávať dôležitejšiu úlohu v riadení svetového finančného systému. Bloom ale vysvetľuje, že pre medzinárodné finančné organizácie je zložité dosiahnuť konzistentné závery ohľadne toho, ako zlepšiť systém svetových rezerv. Pre tento rok očakáva zhodnocovanie jüanu, a to dokonca aj v páre s inak posilňujúcim dolárom, a zrýchlenie internacionalizácie čínskej meny za predpokladu, že vláda rozhodne o ďalšom otváraní kapitálového trhu.

Pierre Defraigne, výkonný riaditeľ bruselskej Madariaga College of Europe Foundation, označil Linov návrh za vynikajúci. Problém ale vidí v jeho realizácii. "Je potrebné nájsť efektívny globálny mechanizmus na prepojenie krajín, ktoré potrebujú vybudovať infraštruktúru, s tými, ktoré majú dostatok zahraničných rezerv," radí.

"Nemyslím si, že najväčšie ekonomiky a ich meny sú v súčasnosti pripravené na spustenie nadnárodnej meny. Ani EÚ, ani Čína nemajú finančné trhy a menové systémy natoľko zdravé, pevné, predvídateľné a funkčné, aby mohli byť základným kameňom svetového systému. Je ale čas na tvorbu fundamentov pre riadenie svetového menového systému," pripúšťa aj Michal Krol, analytik z Európskeho centra pre medzinárodnú politickú ekonómiu.

Súvisiace články

Aktuálne správy