Investíciou roka 2013 na Slovensku sa stal fond s nízkym výnosom

Investíciou roka 2013 v rámci podielových fondov sa stal Zaistený – IAD depozitné konto, o.p.f. Výsledky analýzy slovenského investičného trhu vyhlásili dnes v Bratislave zástupcovia spoločnosti Fincentrum v spolupráci so slovenskou mutáciou magazínu Forbes.
Ani vo 4. ročníku analýzy sa najvýhodnejšou investíciou roka nestal fond s najvyšším hrubým výnosom. Naopak, víťazný fond sa vyznačoval nízkym výnosom. Na vrchol ho s veľkým náskokom vyniesli takmer nulové výkyvy. „Fond tak bol príležitosťou pre konzervatívnych investorov. Bol stávkou na istotu,“ zhodnotil predseda predstavenstva Fincentra Milan Repka a dodal, že tí, ktorí hľadali vyššie zhodnotenie, museli hľadať inde. Víťazstvo bolo pokračovaním trendu z predchádzajúceho roka, kedy vyhral dlhopisový fond rovnako vďaka nízkej volatilite.
Popri hlavnej kategórii boli vyhlásení víťazi za minulý rok v šiestich tematických kategóriách – Fond peňažného trhu, Konzervatívny dlhopisový fond, Progresívny dlhopisový fond, Akciový fond, Garantovaný fond a Zmiešaný fond.
Usporiadatelia podujatia zároveň udelili takzvanú Divokú kartu Forbes, ktorej cieľom je vybrať potenciálneho trhového favorita na nasledujúce obdobie. Stal sa ním ING (L) Invest Health Care. Šéfredaktor magazínu Forbes Slovensko Juraj Porubský si myslí, že doba, keď bolo zdravotníctvo označované ako defenzívny sektor a útočisko v čase poklesu trhov, je dávno preč a fond má potenciál nového rastu.
Fincentrum, a.s., patrí medzi najväčšie finančno-sprostredkovateľské spoločnosti v ČR a SR. Založené bolo v roku 2000 v Prahe a od marca 2007 vyvíja aktivity v oblasti finančného poradenstva aj na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy