Pri výbere životnej poistky je nutné si dávať pozor

Životné poistenie okrem toho, že v prípade vážnej nečakanej udalosti aspoň čiastočne zmierni jej následky z finančného hľadiska, je aj investíciou, ktorá by mala zhodnotiť roky vkladané finančné prostriedky.

Životné poistenie okrem toho, že v prípade vážnej nečakanej udalosti aspoň čiastočne zmierni jej následky z finančného hľadiska, je aj investíciou, ktorá by mala zhodnotiť roky vkladané finančné prostriedky. Preto je pri jej uzatváraní nutné postupovať opatrne.
Pri výbere životného poistenia sa nenechajte oklamať podomovým obchodníkom, pýtajte sa na výšku administratívnych poplatkov a nezamlčujte informácie o vašom zdravotnom stave.
Poistenie je výhodné predovšetkým pre mladých ľudí. Keďže sa zisťuje aj zdravotný stav klienta, mladí ľudia sú väčšinou v najlepšej fyzickej kondícii a vtedy je poistka najvýhodnejšia z hľadiska platenia pravidelného poistného, ale aj z hľadiska vyplatenej sumy na konci poistenia. Preto sa tiež odporúča uzavrieť poistku na dlhšie časové obdobie. Poistenie je dostupné od narodenia až po dôchodkový vek.
Ak máte vyšší vek a záujem o poistku, uvažujte o druhu poistenia. V takom prípade je vhodné napríklad poistenie pre prípad dožitia, pri ktorom sa neskúma zdravotný stav poisteného.
Klientom vo finančných ťažkostiach, keď vzniká predpoklad, že nebudú schopní platiť poistné počas celého obdobia trvania poistenia, sa poistenie neodporúča. Ak by sa totiž rozhodli odkúpiť poistné v prvých rokoch trvania poistenia, odkupné hodnoty sú výrazne nižšie ako zaplatené poistné za toto obdobie.
Aj skúmanie bonity tej ktorej poisťovne má svoj význam. Daniela Šulcová z Komunálnej poisťovne radí: "V prvom rade odsledujte, či daná spoločnosť má za sebou silného medzinárodného partnera, alebo je členom stabilnej nadnárodnej spoločnosti. Je to garancia toho, že v prípade akejkoľvek poistnej udalosti sa daná poisťovňa nebude zdráhať a hľadať rôzne kľučky ako poistné nevyplatiť. Určite sa vyhnite menším neznámym poisťovniam, ktoré pôsobia na trhu krátko a ponúkajú poistenia za podozrivo nízke ceny. Väčšinou je tam len slabá ochrana a v prípade škody poistné plnenie nevyplatia. Aspoň zbežne si pozrite výročnú správu, ktorú každá poisťovňa musí mať zverejnenú na svojej webovej stránke, kde sa okrem iného dozviete aj hospodárske výsledky firmy."
Dôležité podľa Šulcovej je poznať, akú širokú sieť má daná poisťovňa, počet obchodných miest, pobočiek, teda, aká je dostupnosť firmy. Je dôležité, aby ste v prípade potreby nemuseli za svojou poisťovňou precestovať desiatky kilometrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy