Záujem českých firiem o daňové raje napriek tlaku EÚ a USA pretrváva

Počet českých spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, ku koncu minulého roka presiahol 13.000 a medziročne sa zvýšil o 371 firiem alebo 2,9 %. Štatistiky zverejnila poradenská spoločnosť Bisnode.
Záujem českých podnikateľov podľa nich neupadá ani napriek tlaku Európskej únie a Spojených štátov amerických na daňové raje či zmene legislatívy na obľúbených Seychelách. Vlani k nemu prispel najmä zákaz anonymných akcií a výsledky predčasných volieb v ČR.
„I keď je zrejmé, že okolo daňových rajov „prituhuje“, v roku 2014 neočakávame dramatický pokles záujmu,“ zhodnotila aktuálne štatistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová s tým, že podnikatelia budú využívať iné možnosti na zaistenie anonymity či zníženie daní.
Majitelia destinácií považovaných za daňový raj ku koncu minulého roka kontrolovali 3,3 % českých firiem a do základného kapitálu týchto subjektov investovali 399,8 miliárd českých korún (14,51 miliardy eur). „Viac ako polovica z týchto spoločností podniká v oblasti nehnuteľností alebo obchodu,“ spresnila Štěpánová.
Najväčší absolútny prírastok vlani podľa štatistík zaznamenali Seychely (205) a Cyprus (114). Z relatívneho pohľadu bol najväčší záujem o Marshallove ostrovy (+121 %), Seychely (+40 %), Belize (+23 %) a Maltu (+22 %). Naopak, naďalej klesá počet firiem s vlastníkmi z Holandska, Luxemburska a Lichtenštajnska.

Súvisiace články

Aktuálne správy