Ruské firmy dostali strach, radšej volia návrat z daňových rajov

, patria Foto:TASR; SITA

Ruská vláda musí do 1. júla pripraviť balík opatrení namierených proti registrácii domácich firiem v daňových rajoch. Nariadil jej to prezident Vladimir Putin, ktorý sa voči offshorizácii ekonomiky ostro vyjadril v minulom prejave pred parlamentom. "Chcete pôsobiť v daňových rajoch, tak prosím, ale peniaze tu nechajte," uviedol vtedy prezident.

Prezidentské nariadenie jasne stanovuje, ako má vláda peniaze získavať:
– Spoločnosti registrované v daňových rajoch prídu o všetku podporu štátu, nebudú od neho moc dostávať žiadne dotácie či zvýhodnenia, nebudú s ním ani so samosprávami môcť uzatvárať žiadne dodávateľské ani iné kontrakty.

– Na offshorové firmy si posvieti daňová správa. Ministerstvo financií pripravuje zákon o tzv. ovládaných zahraničných spoločnostiach, ktorý bude trestať firmy vyvážajúce zisky z Ruska kvôli nižším daniam. Legislatíva by mala zabiť dve muchy jednou ranou. Skomplikovať život tak spoločnostiam registrovaným od Kajmanských ostrovov po Cyprus, ak o aj ich akcionárom.

V súčasnosti je bežné, že všetok zisk v Rusku podnikajúcich firiem sa kumuluje v offshorových dcérach, ktoré potom nič nevracajú späť. Často ide o zisk vyvezený z Ruska formou dividend alebo úrokových platieb, informuje portál patria. Peniaze nejdú hneď do daňového raja, ale najprv putujú cez tranzitné krajiny s nízkou daňovou sadzbou, napríklad Cyprus či Luxembursko, s ktorými má Rusko dohodu o zamedzení dvojitého zdanenia. Daň z úrokov sa tak zníži z 20 % na 0 %, pri dividendách klesne z 15 % na 5 %.

Zdroj z ministerstva financií sa denníku Vedomosti zveril s tým, že nový zákon umožní uvaliť na takto vyvezené prostriedky sadzbu dane platnú v Rusku. Rovnaké zmeny doľahnú aj na akcionárov z radov fyzických osôb. Tí teraz prevádzajú dividendy cez Cyprus na svoje zahraničné holdingy a platia daň ako v prípade právnických osôb, teda 5 %. Podľa zákona budú nútení odvádzať 9 %, ako ostatné fyzické osoby.

Z prezidentovho nariadenia vyplýva, že zákon sa dotkne len dcérskych spoločností zaregistrovaných v krajinách, ktoré sú na čiernej listine ministerstva financií. Ide napríklad o destinácie, ktoré sa u podnikateľov tešia najväčšej obľube: Britské Panenské ostrovy, Jersey, Belize či Bermudy. Proti týmto rajom už určité sankcie platia. V zásade ale ruskí podnikatelia ovládajú svoje majetky cez holdingy na Cypre a v Luxembursku, ktoré na čiernom zozname ministerstva financií nefigurujú.

Podľa ruských právnikov offshorové dcéry s obľubou zakladajú aj štátnej spoločnosti, ktorých manažment chce "optimalizovať" daňovú záťaž a vyhovuje mu nepriehľadná povaha systému v exotických jurisdikciách. Mnohé firmy na novú legislatívu nečakajú a radšej z rajov utekajú.

Hliníkárenský gigant Rusal, ktorého hlavná časť je registrovaná v Jersey, vypracoval plán postupného prevedenie všetkých aktív do Ruska. Návrat do ruskej jurisdikcie medzitým ohlásili banský a metalurgický kombinát Metalloinvest, komunikačná spoločnosť MTC, výrobca nákladných vozidiel Kamaz či ropná Rosnefť, ktorá nedávno kúpila konkurenčnú TNK – BP, zaregistrovanú na Panenských ostrovoch. Z módy vychádza nielen Karibik, ale aj európske raje. Energetická spoločnosť RusHydro, ktorá spolu s Rusal stavia komplex elektrární a hliníkární na sibírskej rieke Angara, založila dve firmy, cez ktoré má byť vlastníctvo projektu vyvedené z Cypru.

Je možné, že výsledná podoba legislatívy bude ďaleko tvrdšia. Pod zákon o ovládaných zahraničných spoločnostiach by mohli spadnúť všetky dcéry, ktoré majú ruské spoločnosti v zahraničí. Ministerstvo si vraj zatiaľ nevybralo, ktorý prístup nakoniec uplatní.

Súvisiace články

Aktuálne správy