Rakúšania chcú v tomto roku menej sporiť a viac troviť

Rakúšania budú tento rok na rozdiel od vlaňajška menej sporiť, brať si menšie úvery a viac spotrebúvať.

Rakúšania budú tento rok na rozdiel od vlaňajška menej sporiť, brať si menšie úvery a viac spotrebúvať. APA sa odvoláva na prieskum rakúskej Erste Bank. Na nové a opakované investície vyčlenia priemerne po 4700 eur, o vyše 1000 eur menej než v minulom roku. Priemerná výška úveru, ktorý si zoberú, klesne o 10.000 eur na 68.200 eur.
Najobľúbenejšou formou úspor zostane aj v tomto roku vkladná knižka. Za ňou nasleduje stavebné sporenie, životné poistenie a dôchodkové pripoistenie. Časť ľudí bude vkladať prostriedky aj do investičných fondov a nákupu nehnuteľností.
Asi tretina respondentov uviedla, že si chce tento rok kúpiť byt, bytové vybavenie, prípadne auto. Tieto investície bude financovať zo svojich úspor 8 až 10 % domácností.
Prieskum uskutočnil ústav pre výskum trhu Integral a zúčastnilo sa na ňom 1000 osôb. Len jedno percento z nich uviedlo, že tento rok bude investovať aj do nákupu šperkov, umeleckých diel, prípadne si peniaze ponechá doma. Až 26 % opýtaných odpovedalo, že zatiaľ nemá nijakú predstavu o rozdelení svojich finančných príjmov. V minulom roku si z nich Rakúšania odkladali 6,4 %. Odborníci túto mieru sporivosti pokladajú za veľmi nízku. Situácia by sa však mala v tomto roku zlepšiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy