Združenie Región Beskydy pripravuje dva projekty obnovy cyklotrás

Dva projekty obnovy cyklotrás zrealizuje združenie Región Beskydy od januára do marca 2014 vďaka ich podpore z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. TASR o tom informovala manažérka združenia Renáta Remeňová.
V prvej etape projektu Generálna obnova a modernizácia cykloturistických trás na území Euroregiónu Beskydy v pohraničnom území Euroregiónu Beskydy s dôrazom na kultúrne a prírodné dedičstvo obnovia podľa Remeňovej 98,6 kilometra (km) cykloturistických trás na Kysuciach. „Cykloturistika patrí v súčasnosti k najviac využívanej a žiadanej aktivite cestovného ruchu nielen v Euroregióne Beskydy – Žilinský kraj, Zlínsky kraj, Moravskosliezsky kraj, poľské pohraničie. V samotnom Žilinskom kraji sa nachádza asi 2500 km legálnych cykloturistických trás, v hraničnom území asi 1000 km cykloturistických trás. Mnohé cyklotrasy zlegalizovali a vyznačili pred viac ako 10 rokmi. V území došlo k zmenám v spôsobe dopravy, preto treba v systéme cyklotrás riešiť vyžiadané zmeny,“ povedala manažérka združenia Región Beskydy.
Pripomenula, že niektoré trasy obnovili v projekte Žilinského samosprávneho kraja v rokoch 2009 – 2011. „Značenie viacerých trás je nevyhovujúce, poškodené a vyžaduje si generálnu obnovu. Treba vykonať kompletnú rekognoskáciu cyklotrás a výsledky spracovať v štúdii uskutočniteľnosti. Na jej základe sa vykoná generálna obnova maľovaného značenia a výmena prvkov cykloturistického značenia. Takisto sa doplní a rozšíri počet nových imidžových miest na cyklotrasách a počet obrázkových smeroviek, aby sa zvýraznila atraktivita územia. Projekt počíta s vlastnými zdrojmi 1470 eur a podporou so štátneho rozpočtu 12.000 eur,“ uviedla Remeňová.
Projekt Cykloturistické trasy na území Euroregiónu Beskydy – informovanosť o využití územného potenciálu pre rozvoj cestovného ruchu má využiť vlastné zdroje 2950 eur a podporu štátneho rozpočtu 19.875 eur. „Existuje pomerne hustá sieť legálnych cykloturistických trás. Na nich, alebo v ich bezprostrednej blízkosti, sa nachádza množstvo stavebných a prírodných atraktivít a zaujímavostí. Napriek tomu však dodnes neexistuje moderný web portál, kde by sa domáci alebo zahraničný návštevník dozvedel kompletnú informáciu o cykloturistických trasách a vedel by si naplánovať pohyb alebo dovolenku,“ skonštatovala manažérka združenia Región Beskydy.
Súčasný stav GPS cyklotrás je podľa nej nepostačujúci, preto je účelom projektu zriadenie unikátneho informačného nástroja, ktorý neexistuje v regióne a ani na Slovensku. „Ide o doplnenie portálu www.cykloportal.sk o prihraničné územie Euroregiónu Beskydy. Náplňou je popis existujúcich cykloturistických trás, ich technických parametrov, zaujímavostí a atrakcií, výškových prevýšení a zákresov do mapiek. Najvýznamnejšou modernou informačnou technológiou je presné GPS zameranie cykloturistických trás a umiestnenie voľne sťahovateľných GPS trackov. Výstup sa posilní prepojením s agentúrami cestovného ruchu, informačnými kanceláriami a partnermi v pohraničí,“ uzatvorila Remeňová.

Súvisiace články

Aktuálne správy