Vklady súkromného sektora v novembri 2013 medzimesačne klesli o 2,3 %

Vklady súkromného sektora v slovenských bankách v novembri 2013 medzimesačne poklesli o 2,3 %. Medziročná dynamika sa tým znížila o 2,5 percentuálneho bodu na 5,2 %. Mierne medzimesačne vzrástli o 0,2 % len vklady domácností. Vyplýva to zo štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) za mesiac november 2013.
„V novembri nastala pri vkladoch súkromného sektora korekcia z predchádzajúceho mesiaca. Vklady súkromného sektora výraznejšie poklesli, medzimesačne takmer o jednu miliardu eur. Takmer celý pokles sa realizoval v sektore nefinančných spoločností,“ skonštatovali analytici NBS. V jedenástom mesiaci minulého roka menej do bánk vkladali napríklad firmy z odvetvia maloobchodu a stavebníctva.
Výrazne však v bankách nerástli ani vklady domácností. Tie medzimesačne stúpli v novembri 2013 len o 0,2 %. „Dynamika sa mierne spomalila, čo bolo spôsobené vyšším záujmom domácností o alternatívne umiestňovanie voľných prostriedkov do iných produktov. Výraznejšie sa zvýšili čisté predaje podielových fondov. Domácnosti tak hľadajú vyššie výnosy investovaním do rizikovejších aktív,“ zdôvodnili analytici národnej banky.
V predposlednom mesiaci minulého roka stagnovalo aj úverovanie firiem. Medziročná dynamika sa spomalila o 0,7 percentuálneho bodu na 4,7 %. „Úvery súkromnému sektoru boli na jednej strane podporované pretrvávajúcim záujmom domácností o úvery na nehnuteľnosti, na strane druhej tento rast bol tlmený poklesom úverov nefinančným spoločnostiam,“ priblížili odborníci NBS. Úverovanie nefinančných spoločností medzimesačne kleslo o 1,1 %. Podľa odborníkov to naznačuje slabú investičnú aktivitu podnikov. „Aj medzimesačný rast úverov domácnostiam zostal na približne rovnakej úrovni ako v októbri 2013. Celý rast bol tvorený úvermi na nehnuteľnosti pri stagnácii úverov na spotrebu,“ uviedli analytici NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy