Študenti budú mať od odvodov oslobodený vyšší príjem

V súčasnosti hranica príjmu, do ktorej študentovi vo veku od 18 rokov do 26 rokov nevzniká povinné dôchodkové poistenie, dosahuje 155 eur, po novom to bude 159 eur.

Študenti vo veku od 18 do 26 rokov budú mať v budúcom roku oslobodený od odvodov príjem na jednu dohodu vo výške do 159 eur. V súčasnosti hranica príjmu, do ktorej študentovi vo veku od 18 rokov do 26 rokov nevzniká povinné dôchodkové poistenie, dosahuje 155 eur. Rovnako sa v budúcom roku mierne zvýši aj hranica, do ktorej sa neplatia penzijné odvody, pre študentov do 18 rokov. Kým v súčasnosti ide o sumu 66 eur, na rok 2014 to bude 68 eur. Vyplýva to z príslušného opatrenia rezortu práce a sociálnych vecí.

Študentom vo veku od 18 do 26 rokov dala vláda Roberta Fica pri platení odvodov výnimku. Pri zárobku na jednu dohodu o brigádnickej práci študenta do 155 eur za študenta zamestnávateľ v tomto roku, tak ako vlani, platí len odvody na garančné a úrazové poistenie vo výške 1,05 % zo zarobenej sumy. Suma 155 eur sa pritom bude každý rok zvyšovať podľa toho, ako bude rásť priemerná mzda na Slovensku. Hranicu zárobku, do ktorej bude príjem študentov vo veku od 18 do 26 rokov oslobodený od vyšších odvodov, totiž rezort práce stanovil ako 19,72 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

Študenti si tento rok môžu určiť len jednu dohodu so zárobkom do 155 eur najmenej na obdobie jedného mesiaca, na základe ktorej nebudú z tejto dohody povinne dôchodkovo poistení. Ak mesačný príjem študenta z tejto dohody presiahne 155 eur, vzniká mu povinné dôchodkové poistenie. Jeho vymeriavacím základom na platenie poistného na povinné dôchodkové poistenie je v tomto prípade jeho mesačný príjem z dohody po odpočítaní 155 eur.

Osobitnou kategóriou sú študenti stredných škôl vo veku do 18 rokov, ktorých v tomto roku mesačný príjem do 66 eur naďalej nepodlieha dôchodkovému, nemocenskému poisteniu, ani poisteniu v nezamestnanosti. Študent vo veku do 18 rokov je pritom oslobodený od platenia penzijných odvodov, ak jeho príjem na jednu dohodu dosiahne najviac 8,39 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V budúcom roku tak pôjde o sumu 68 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy