Portugalský Ústavný súd zabránil vláde znížiť v budúcom roku dôchodky

Portugalský Ústavný súd (ÚS) opäť zablokoval vláde plány, už štvrtýkrát tento rok. Tentoraz jej zabránil znížiť dôchodky štátnym zamestnancom. Kabinet musí teraz hľadať iné spôsoby, ako zredukovať výdavky štátu a stlačiť schodok v rozpočte v nasledujúcom roku tak, ako sa dohodol s veriteľmi. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
Ústavný súd vo štvrtok (19. 12.) rozhodol, že plánované zníženie dôchodkov štátnych zamestnancov o 10 % je protiústavné. Súd odmietol argument, že štátni zamestnanci sú na tom z hľadiska dôchodkov lepšie ako zamestnanci v súkromnom sektore. Vyhlásil tiež, že znižovanie dôchodkov by malo byť postupné.
Plán na radikálne zníženie dôchodkov „je porušením princípu dôvery, ktorý pramení z ústavou garantovanej vlády zákona“, dodal súd.
Škrty sa mali týkať dôchodkov vyšších ako 600 eur. Kabinet počítal s tým, že mu zníženie dôchodkov štátnych zamestnancov pomôže na budúci rok zredukovať výdavky a splniť rozpočtové ciele. Návrh portugalského rozpočtu na rok 2014 je najúspornejší za uplynulých 10 rokov a zahŕňa úspory v celkovej výške 3,9 miliardy eur.
Portugalsko už síce prekonalo najdlhšiu recesiu za minimálne 25 rokov, ale potrebuje si získať dôveru trhov, aby mohlo v polovici budúceho roka vystúpiť zo záchranného programu. Vláda v Lisabone musela totiž požiadať v roku 2011 Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o záchranný úver vo výške 78 miliárd eur, pretože stratila prístup na finančné trhy pre zlý stav verejných financií. Podmienkou úveru boli tvrdé úsporné opatrenia a reformy, ktoré Portugalsku pomáhajú ozdraviť verejné financie.
Kabinet musí teraz hľadať náhradné riešenie ako ušetriť, aby stlačil rozpočtový deficit v nasledujúcom roku na 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročnej očakávanej úrovne 5,9 % HDP. Na tom sa Lisabon dohodol s veriteľmi. Jedným z riešení by mohlo byť zvýšenie daní, to však môže ohroziť rast ekonomiky a zamestnanosti, a tým aj návrat Portugalska na finančné trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy