Japonská centrálna banka pokračuje v uvoľňovaní menovej politiky

Japonská centrálna banka (BoJ) sa rozhodla pokračovať v agresívnych opatreniach na uvoľnenie menovej politiky, aby podporila ekonomiku a prekonala dlhodobú defláciu. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
BoJ nezmenila celkové hodnotenie vývoja domácej ekonomiky. Vo vyhlásení po dvojdňovom zasadnutí menovej rady BoJ sa uvádza, že ekonomika sa „mierne oživuje“. Banka v apríli prijala agresívne opatrenia na uvoľnenie menovej politiky, aby v priebehu roka zvýšila infláciu na 2 %. Premiér Šinzo Abe a guvernér BoJ Haruhiko Kuroda prisľúbili, že dostanú japonskú ekonomiku z 15 rokov trvajúcej deflácie.
Menová rada nezmenila tempo kvantitatívneho uvoľňovania. BoJ prisľúbila, že ročne rozšíri svoju menovú bázu o 60 biliónov až 70 biliónov JPY (421 miliárd až 491 miliárd eur). Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami analytikov.
Japonské spotrebiteľské ceny sa v októbri medziročne zvýšili piaty mesiac po sebe, pričom tempo rastu dosiahlo 0,9 %. Hlavným dôvodom bolo zdraženie elektriny a plynu.
Jen tento rok oslabil voči doláru o 17 %, čo podporilo rast spotrebiteľských cien a ziskov. „Korekcia príliš silného kurzu jenu je pozitívna pre japonskú ekonomiku,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Kuroda.

Súvisiace články

Aktuálne správy