Lotériový dlhopis SETI: Ako zarobiť na mimozemskom živote

, BI Foto:SITA

Vo svete financií nájdeme zaisťovacie obchody proti čomukoľvek. Trh pre zaistenie proti mimozemskej invázii je zatiaľ celkom malý. Zároveň je to však zaujímavá myšlienka financovania vesmírneho výskumu.

Tyler Cowen z Marginal Revolution poukazuje na zaujímavú ponuku v tejto oblasti. V článku pre magazín Journal of the British Interplanetary Society ponúka Jacob Haqq – Misra z vedeckého inštitútu Blue Marble Space Institute of Science novú cestu, ako sa poistiť proti blízkemu stretnutiu tretieho druhu, a zároveň pomôcť financovať hľadanie mimozemskej inteligencie.

Ponúka emisiu dlhopisov, ktorá bude mať splatnosť vo chvíli, kedy vedci potvrdia existenciu mimozemskej inteligentnej formy života. Bol by to "lotériový dlhopis", teda obligácie vydané na financovanie projektu, pri ktorom sa nepredpokladá vysoký dopyt po dlhopisoch. Aby sa dopyt podporil, sú náhodne vybrané dlhopisy, ktoré vo chvíli ukončenia projektu budú mať vyššiu hodnotu než ostatné.

Tyler Cowen

Všetky dlhopisy budú mať rovnakú cenu. V momente, keď projekt úspešne skončí, držitelia "šťastných" dlhopisov získajú väčšiu výplatu, zatiaľ čo ostatní dostanú menej, prípadne nič.

Jacob Haqq – Misra navrhuje vydanie SETI lotériových dlhopisov (Search for Extraterrestrial inteligencie), ktoré zaistia pokračujúce financovanie projektu hľadania mimozemskej inteligencie. Investori do SETI dlhopisov by získali fixný výnos, ktorý by pokračoval až do chvíle, kedy bude objavená a potvrdená inteligentná mimozemská forma života. V tom momente bude projekt ukončený a budú náhodne vybrané dlhopisy, ktoré budú ocenené viac ako ostatné. Investori by s nimi tiež mohli obchodovať na sekundárnych trhoch. Kapitál získaný predajom dlhopisov by vytvoril fond spravovaný finančnou inštitúciou, ktorá by zaisťovala financovanie projektu hľadania mimozemskej inteligencie, výplatu úrokov investorom a prispievala by do loterijného fondu, z ktorého by následne boli na konci projektu odmenené "šťastné" dlhopisy.

Tieto dlhopisy sú výnimočné tým, že na isto rátajú s tým, že v budúcnosti nájdeme mimozemský život. Pravdepodobnosť úspešnosti tohto hľadania vyjadruje Drakeova rovnica, ktorá sa snaží určiť pravdepodobnosť nájdenia mimozemského života v galaxii v závislosti od viacerých faktorov vrátane počtu planét v galaxii, alebo priemernej doby vzniku novej hviezdy. Podľa tejto rovnice by Mliečna dráha mala byť domovom 12 tisíc mimozemských civilizácií.

Vzhľadom k našej nulovej znalosti mimozemského života by bol predaj týchto lotériových dlhopisov pravdepodobne veľmi náročný, sú však zábavnou formou financovania vesmírneho výskumu. A ak by sme v budúcnosti narazili na nepriateľskú mimozemskú rasu, vy alebo vaši potomkovia by ste túto nepríjemnú udalosť mohli aspoň príjemne speňažiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy