Volatilita, šport aj aerolinky: 12 investičných odporúčaní na rok 2014

, US News Foto:SITA

Fráza, že historické výnosy negarantujú výnosy budúce, je už tak "ošúchaná", že dočista stráca význam. Napriek tomu sa na ňu oplatí pamätať, až budete premýšľať o svojich investičných stratégiách na budúci rok.

Asi nikto nečakal, že tento rok bude tak dobrý pre akciový trh a tak zlý pre dlhopisy. Rok 2014 by ale mal byť iný. Investori môžu plánovať bez mrazenia na chrbte pri pomyslení na hroziaci fiškálny útes, aj keď washingtonské rozpočtové bitky budú pravdepodobne pokračovať. Akciových býkov bude pravdepodobne znepokojovať uťahovacia politika Fedu a obavy z prehrievajúceho sa trhu, ktorý teraz trhá rekordy. Ako teda budúci rok investovať?

1. Zamerajte sa na investície, z ktorých plynie hotovosť

Tento rok došlo k viac ako 100 miliardovému odlivu z dlhopisových fondov. Pritom podielovým fondom zameraným na dlhopisy s vysokým výnosom (patria sem aj takzvané junk bondy) sa v časoch silnej ekonomiky spravidla darí. Vzhľadom k neistému výhľadu sadzieb väčšina stratégov radí zostať v krátkodobých až strednodobých dlhopisových fondoch (hľadajte fondy s krátkou priemernou splatnosťou bondov).

2. Pripravte sa na slabší dolár

Tento rok sa držal dolár na pomerne stabilnej úrovni, malo by však dôjsť k obnoveniu dlhodobého oslabujúceho trendu. Pomalá ekonomika a prostredie stále veľmi nízkych sadzieb bude nahrávať slabosti dolára, komoditným investíciám a akciám firiem, ktorým plynú tržby zo zahraničia.

3. Rebalancovanie s ohľadom na súčasné trendy

Analytici z investičnej spoločnosti Vanguard radia, aby základné portfólio pozostávalo zo 60 % akcií a 40 % dlhopisov. Tým vyšší podiel akcií, čím dlhšie máte do penzie. "S neistým výhľadom sadzieb je potreba znížiť priemernú splatnosť u 40 % dlhopisového podielu,“ odkazuje hlavný akciový stratég S&P Capital IQ Sam Stovall.

4. Skúste stávky na základe sezónnosti

Využitie sezónnych vzorcov môže zabezpečiť vyššie zisky. Koniec roka býva na akciovom trhu silnejšie ako obdobie medzi májom a októbrom. Neznamená to vyložene 'Sell in May and go away', skôr len agresívnejšiu stratégiu pre zimu a jar s navŕšením v sektore spotrebného tovaru, priemyslu a surovín. Defenzívy vyberte na leto a jeseň s farmaceutickými firmami a sektorom spotrebného potrebného tovaru. Stratégia dlhodobo prináša vyššie výnosy v porovnaní s pasívnou investíciou do S&P 500 (od roku 1945 13 % vs. 6,7% u S&P 500).

5. Ak diverzifikujete, buďte svetoví

"Keď neinvestujete globálne, ale len do amerického trhu, pripravujete sa o dôležitú diverzifikačnú príležitosť," hovorí Mária Bruno, analytička z Vangurad. Za dôležité to považuje aj Jonathan Lewis, šéf investícií v Samson Capital, obzvlášť v čase, keď americký rozpočet zaťažený dlhmi môže USA spôsobiť zhoršenie úverového ratingu. "Snažte sa diverzifikovať do krajín so zdravým hospodárením a dobrými vládami," odporúča Lewis.

6. Hľadajte zavedené svetové firmy, ktoré sú podhodnotené

Bill Mann, šéf investícií v Motley Fool Asset Management, odporúča hľadať hodnotu u silných svetových značiek, ktoré majú malú expozíciu na americkej ekonomike. Spomína Adidas, ktorý sa mu zdá na základe odhadu ziskov podhodnotený. Podľa dát S&P Capital Reports je rast ziskov firmy v budúcom roku projektovaný na dvojnásobok zisku podobne oceneného konkurenta Nike.

7. Časť ziskov si vyberte

Po ročnom silnom raste už niektoré špekulatívne akcie začínajú pôsobiť "prepálene". "V súčasnosti to nie je príliš populárny pohľad, ale možno nastal pravý čas na zvýšenie podielu hotovosti," domnieva sa Mann.

8. Trocha zlata, ako poistka proti inflácii, neuškodí

Všetci stále čakajú, že začne stúpať inflácia, a ona stále nikde. Investičný poradca Vern Sumnicht zo Sumnicht & Associates radí investorom ako zaistenie proti inflácii držať aspoň trochu zlata, aj keby to bola len 2 % z portfólia (napríklad prostredníctvom ETF, ako je SPDR Gold Trust).

9. Potenciál emerging markets

Mladým trhom sa nedarilo, zatiaľ čo vyspelý svet zbieral zisky. V uplynulom roku zaostali mladé trhy za vyspelými o 25 %. Napríklad portfóliový expert z T. Rowe Price, Jason White, ale vníma dlhodobý rastový príbeh emerging markets ako nedotknutý a valuáciu na najatraktívnejších úrovniach za posledné roky. Pre investície do niektorých investične ťažko dostupných regiónov odporúča diverzifikované fondy, ale len v obmedzenom množstve.

10. Sľubné investície majú kolesá

Veľkými víťazmi tohto roka boli aerolinky a automobilky. Nerástli až príliš? Podľa S&P Capital IQ nie. Počas recesie aerolinky obmedzili náklady, preto sa aj malé zvýšenie dopytu po ich službách premieta rovno do ziskov a sektor by mal z týchto trendov naďalej ťažiť. Zacks Investment Research hodnotí automobilový priemysel ako jeden z najlepších sektorov a očakáva vo štvrtom kvartáli rast ziskov o 25 %. Ford a General Motors sa stále obchodujú s podpriemernými pomermi P/E.

11. Nakupujte large caps, dostanete s nimi dvojnásobok hodnoty

Veľké firmy majú potenciál navýšiť dividendy, ak vzrastie inflácia, ktorá zdvihne zahraničné zisky kvôli slabému doláru.

12. Volatilita ako príležitosť

Jedno je takmer isté. V roku 2014 sa budeme musieť zmieriť s volatilitou. To si myslí napríklad v Sumnicht & Associates. "Na scéne bude v úvode roka opäť téma navyšovania dlhového stropu. Pravdepodobne nepovedie k defaultu, ale využil by som to ako príležitosť na nákup akcií," dodáva Sumnicht.

Súvisiace články

Aktuálne správy