Európski miliardári sú na ústupe, nadvládu preberajú ázijskí superboháči

, e15;wealth X;UBS

Množina európskych superboháčov sa povážlivo zmenšila. Zatiaľ čo zvyšok sveta hlási prírastky, starý kontinent sa zmieta v recesnej suchote. Populácia tunajších dolárových miliardárov oproti vlaňajšku klesla o tri desiatky.

Aj tak však v Európe zostáva najvyššia šanca na stretnutie s boháčmi. Žije tu 766 dolárových miliardárov s celkovým majetkom 2,12 bilióna dolárov. Európskych boháčov však vytláčajú z pozícií mladí dravci z Ázie. Vyplýva to z miliardárskeho sčítania výskumnej organizácie Wealth – X a švajčiarskej banky UBS.

"Ázia je región s obrovskými skokmi v bohatstve. Imanie tunajších miliardárov tento rok vzrástlo viac ako v ktoromkoľvek inom regióne," uvádza Mykolas Rambus z WealthX. Rýchlo rastúci ázijský biznis len za tento rok vygeneroval 18 nových miliardárov, ktorých majetok rastie o poznanie rýchlejšie ako v ostatných regiónoch. Kým majetok svetových superboháčov sa tento rok zvýšil v priemere o päť percent, imanie ázijských miliardárov narástlo o 13 percent.

Globálnu miliardársku populáciu v súčasnosti tvorí 2170 boháčov s celkovým majetkom vyše 6,5 bilióna dolárov. Priemerný člen zlatého klubu disponuje tromi miliardami dolárov majetku. Najbohatších miliardárov nájdeme v Amerike, konkurentov z iných kontinentov tromfne o tretinu vyšším stavom konta. Asi 60 percent miliardárov tvoria tí, ktorí si svoje imanie vybudovali takzvane od piky.

 Mapa dolárových miliardárov
 kontinent  počet miliardárov  celkové bohatstvo (v mld. dolárov)
 Európa  766  2120
 Severná Amerika  522  2158
 Ázia  508  1188
 Stredný Východ  157  354
 Latinská Amerika  111  496
 Afrika  42  101
 Oceánia  34  99
 Celkovo svet  2170  6516
 zdroj: wealth-x, UBS

Aj miliardárov sa dotkla finančná kríza. Nielen priamo poklesom majetku, ale aj zmenou vzťahu k riziku. "V priemere 18 percent svojho bohatstva držia vo forme hotovosti, čo je výrazne viac než pred finančnou krízou," uvádza report. Na svojom konte má priemerný člen miliardárskeho klubu k dispozícii vyše pol miliardy dolárov.

Najväčšiu časť bohatstva, okolo 42 percent, držia dolároví králi vo svojich privátnych firmách, približne tretinu majetku tvoria akciové podiely, len tridsatina imania pripadá na nehnuteľnosti, dve percentá potom zaberajú luxusné statky. Tu je pravidlom: umenie až na treťom mieste. Viac peňazí majú boháči v jachtách a lietadlách.

Súvisiace články

Aktuálne správy