Rozprávkové platy manažérov: Vo Volkswagene šéf zarába 170 krát viac než bežný robotník

, Hans -Böckler – Stiftung Foto:SITA

Šéfovia veľkých nemeckých firiem zarábajú v priemere 53 krát viac, než je priemerná mzda zamestnancov. Ako vyplýva z analýzy Hans -Böckler – Stiftung, ktorá porovnáva platy, od roku 2008 sa nožnice poriadne pootvorili, hoci sú tu aj určité výnimky.

Vedúci pracovníci veľkých nemeckých firiem (DAX 30) dostali v roku 2012 na výplatu v priemere o 5,2 milióna eur, čo je omnoho viac než mali ich kolegovia vo Francúzsku, a nie veľmi menej ako vo Švajčiarsku. Hans- Böckler – Stiftung tento rok už po tretíkrát zozbierala údaje o platoch vedúcich hlavných nemeckých spoločností a porovnala ich s priemernou mzdou tej – ktorej spoločnosti. Údaje sú roztrúsené po stupnici s celkom širokým záberom. Na čele rebríčka v odmeňovaní manžmentu sa dostal Volkswagen, priemerní zamestnanci mali na výplatách až 170 krát menej než manažéri. Naopak v Commerzbank, banke, ktorú sa podarilo zachrániť za štátne peniaze, mali manažéri sotva desaťnásobok priemerného pracovníka banky.

Dieter Zetsche zastáva post šéfa Daimleru  od roku 2006 a vo svojej funkcii pobudne asi do roku  2016. On a jeho kolegovia v roku 2012 dostali 70 krát viac ako priemerný robotník Daimleru. V roku 2008 bol tento rozdiel „len“ 58 násobný, tempo rastu bolo v stuttgartskej automobilke najrýchlejšie.

Dieter Zetsche

Šéfovi plynového gigantu Linde skončí funkčné obdobie  tiež v roku 2016. Wolfgang Reitzle si v roku 2011 pripísal na účet 74 násobok priemernej mzdy pracovníkov firmy. Nasledoval ho šéf Siemensu, ktorý odstúpil tento rok, Peter Löscher bral 75 násobok, ale to je v jeho prípade pokles, keďže pred troma rokmi bol jeho rozdiel až 97 násobný.

Vpravo Wolfgang Reitzle

Pred tromi rokmi, po ziskovom fiškálnom roku sa výrobca čipov Infeon rozhodol zdvojnásobil platy šéfom. Po tomto rozhodnutí si manažment mohol dať do vrecka asi 79 násobok priemernej mzdy robotníka. V roku 2008 to bolo iba 43 násobok a v roku 2005 len 23 násobok.

Šéfovia Henkelu na čele s Kasperom Rorstedom si v roku 2005 odniesli 46 násobok, v roku 2011 sa rozdiel zväčšil na 82 násobok.

Kasper Rorsted

Dobre sa darí aj spoločnosti Deutsche Post, ktorú vedie Frank Appel. Ten si v roku 2005 bral 57 násobok, v roku 2008 jeho príjem klesol na 51 násobok a v roku 2011 poskočil na 92 násobok priemernej mzdy zamestnanca Deutsche Post.

Herbert Hainer

Herbert Hainer, a manažment Adidasu sú v rebríčku prví, ktorí sa dostali nad 100 násobok, pochváliť sa môžu 106 násobkom platu, hoci v roku 2008 mali len 67 násobok.

Angela Merkelová a Eckhard Cordes

V skupine Metro, ktorá sa medzičasom vytratila z indexu DAX, mali čelní predstavitelia pod vedením Eckharda Cordesa zarábali 131 krát viac než priemerní pracovníci. Ešte väčší rozdiel je koncerne Volkswagen. Martin Winterkorn, ktorý dnes patrí v Nemecku medzi najlepšie platených top manažérov, a jeho kolegovia  si domov odniesli 170 krát viac než priemerný robotník vo fabrike  Volkswagen. To je však výrazne menej ako v roku 2008, kedy sa rozdiel pohyboval na úrovni 192 násobku.

Spodná pozície poľa obsadil napríklad Commerzbank vo vedení s Martinom Belssingom, ktorej už štát musel niekoľko krát pomáhať z ťažkostí. Jej manažment si v roku 2008 odniesol 25krát viac než zamestnanci, ale v roku 2011 sa rozdiel scvrkol na 12 násobok. Najslabšie sú ohodnotení manažéri v spoločnosti, ktorá sa zaoberá starostlivosťou o pokožku, v Beiersdorfe majú 20 násobok platu zamestnanca a v Deutsche Börse má vedenie 23 krát viac než priemerný zamestnanec.

Súvisiace články

Aktuálne správy