Konfiškovací návrh MMF robí z každého euroobčana potenciálneho zločinca

, Die Presse;lad Foto:SITA

Bez obáv, konfiškovací návrh MMF je oficiálnym len v tom zmysle, že o ňom začali písať aj rešpektované médiá.

Úrokové sadzby klesli na rekordné minimum, niet dôvodu na oslavy pre sporiteľov. Mnohí ekonómovia predpokladajú, že Európska centrálna banka v decembri opäť pristúpi k ďalšiemu znižovaniu úroku. Ak vezmeme do úvahy mieru inflácie a mieru návratnosti po zdanení úspor, ide jasne o neziskový obchod. Ale môže to byť ešte aj horšie, píše Die Presse.

Správy z Washingtonu totiž hovoria o tom, že Medzinárodný menový fond (MMF) navrhuje jednorazovo zdaniť úspory vkladateľov. Hoci sa správa pod názvom Taxing Times zverejnila už v októbri, pre mnohých je jasné až dnes, aká lavína sa vlastne spustila.

V správe MMF sa na 49 strane píše, že by sa mal zdaniť súkromný majetok jednorazovou daňou vo výške desať percent. Tento mimoriadny krok by podľa MMF dokázal dostať krajiny eurozóny v zadlženosti na úroveň pred vypuknutím finančnej a hospodárskej krízy. Ekonómovia MMF predpokladajú, že takýto príspevok by niektorí dokonca považovali za "spravodlivý".

Pre verejnosť je zvlášť dôležité zdôrazniť, že ide o jednorazové opatrenie. Správa tiež poukazuje na skutočnosť, že takéto dane boli v Európe už po prvej svetovej vojne, Nemecko a Japonsko ich zažilo po druhej svetovej vojne. Viedenský denník sa pozastavuje nad tým, že práve MMF dáva takéto návrhy na vyvlastnenie sporiteľov.

Zatiaľ nie je známe, či v niektorej krajine zvažujú presadiť návrh MMF do praxe, ale aj keby sa touto otázkou vážnejšie zaoberali, utajenie by bolo nutné do poslednej minúty. Inak by sa úspech nemusel dostaviť, sporitelia by sa snažili nejakým spôsobom nové opatrenie obísť. V európskych krajinách by sa takýto návrh dal realizovať len v prípade, ak by mu predchádzali kapitálové obmedzenia zavedené na európskej úrovni, alebo aspoň v periférnych krajinách. V prípade vytvorenia bankovej únie, by už neboli potrebné ani kapitálové obmedzenia.

Mimoriadna daň z dokument MMF ale nie je obmedzená iba na vklady, týkala by sa čistého domáceho majetku, vrátane dôchodkového sporenia, nehnuteľnosti, atď

„Dokážu krajiny viac a dôstojnejšie platiť dane? Výsledky uvedené v tejto správe ukazujú, že schopnosť vytvárať väčšie príjmy je v mnohých rozvinutejších ekonomikách obmedzený. A tam, kde je daňové zaťaženie už vysoké, je východiskom znižovanie výdavkov. Napriek tomu ale v mnohých krajinách ( vrátane niektorých krajín s najväčšou potrebou konsolidácie ako sú USA, alebo Japonsko) majú možnosť mobilizovať značnú sumu, zatiaľ čo negatívne vplyvy na rast zostávajú obmedzené …“, píše sa v úvode dokumentu Taxing Times.

Možno si spomeniete na generálku na Cypre, kde jediným rozdielom bolo, že finančné inštitúcie zachraňovali bezprostredne. A popri tom vyhlasovali, že nechcú ruských zločincov podporovať z finančných prostriedky EÚ a preto siahnu na bankové účty. Pravdepodobne šlo len o reči, aby bol tento krok pre európsku populáciu lepšie stráviteľný. A teraz? MMF robí z každého euroobčana potenciálneho ruského zločinca. Jeho manažment na vyriešenie krízy zlyhal, ale zdá sa, že odborné znalosti ako efektívne olúpiť obyvateľstvo by sa v budúcnosti ešte využiť dali. Aká ekonomická genialita, vezmime ľuďom peniaze a vládny dlh je vyriešený, hotovo!  Aspoň na chvíľu.

MMF sa snaží hasiť situáciu ako sa len dá. Nálady sa snažia upokojiť tým, že nejde o odporúčanie Medzinárodného menového fondu, ale o výskumnú analýzu.

Súvisiace články

Aktuálne správy