Najdynamickejším regiónom na Slovensku je Nitriansky kraj

Najdynamickejšie sa rozvíjajúcim regiónom na Slovensku je Nitriansky kraj. Na druhom a treťom mieste za ním nasledujú Žilinský a Trnavský kraj.

Najdynamickejšie sa rozvíjajúcim regiónom na Slovensku je Nitriansky kraj. Na druhom a treťom mieste za ním nasledujú Žilinský a Trnavský kraj. Vyplýva to zo štúdie MasterCard slovenské centrá rozvoja, ktorú spracoval tím odborníkov z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Okrem iného v nej hodnotili pokrok v rozvoji krajov počas predchádzajúcich piatich rokov.
"V sledovanom období zaznamenal najvyšší pokrok Nitriansky kraj, ktorý bol nielen celkovo najdynamickejšie sa rozvíjajúcim regiónom na Slovensku, ale je aj lídrom v dynamike rozvoja v ekonomickej oblasti a v rozvoji infraštruktúry a verejných služieb," konštatujú autori štúdie. V sociálnej dimenzii bol tento kraj druhým najrýchlejšie sa rozvíjajúcim. Jeho pozitívom je tiež výrazný nárast podnikateľskej aktivity a počtu podaných patentových prihlášok, ako aj mierny rast ekonomickej aktivity obyvateľov.
Žilinský kraj je druhým najdynamickejším regiónom v SR. Podľa štúdie dosahuje lepšie ako priemerné výsledky v ekonomickej dimenzii, v počte podaných patentových prihlášok. V sociálnej oblasti sa hodnotenie pohybuje približne na úrovni priemeru Slovenska, miera rizika chudoby je tu však podstatne nižšia. Priemerné hodnoty vykazuje v ukazovateľoch rozvoja infraštruktúry a verejných služieb.
K rozvoju ekonomiky Trnavského kraja, ako tretieho najdynamickejšieho regiónu SR, v uplynulých rokoch významne prispeli zahraniční investori, ktorí sa zamerali najmä na automobilový a elektrotechnický priemysel. "Trnavský kraj vykazuje tretí najvyšší index rozvoja medzi regiónmi. Tento výsledok región zaznamenal predovšetkým vďaka celkovo výbornému stavu v oblasti ekonomiky a sociálneho zázemia," konštatuje štúdia. Kraj zároveň vykazuje druhú najvyššiu podnikateľskú činnosť, vyznačuje sa nízkou kriminalitou a mierou chudoby.
Košický kraj na štvrtom mieste si v poslednom čase viedol najlepšie v ekonomických ukazovateľoch, a to hlavne vplyvom veľkého počtu patentov a vysokej zamestnanosti v znalostne a technologicky náročných odvetviach. Piate miesto podľa dynamiky rozvoja obsadil Banskobystrický kraj, ktorý v sociálnej dimenzii dosiahol najlepšie výsledky z celého Slovenska. Pozitívnymi zmenami boli najmä rast podielu vysokoškolsky vzdelaného obyvateľstva a pokles dlhodobej nezamestnanosti.
Najrozvinutejší región na Slovensku, Bratislavský kraj, sa v hodnotení dynamiky rozvoja za uplynulých päť rokov umiestnil na šiestom mieste. Kraj dosahuje najvyššie hodnoty v takmer všetkých ukazovateľoch, vo dvoch má však potenciál zlepšenia – v oblasti kriminality a sociálnej infraštruktúry. Prešovský kraj, siedmy v dynamike rozvoja, zaznamenal v priebehu sledovaného obdobia nárast produktivity práce a podnikateľskej aktivity. Trenčiansky kraj je podľa ukazovateľov dynamiky rozvoja na ôsmom mieste, z pohľadu celkového rozvoja je však druhý na Slovensku, pričom dosiahol veľmi dobré výsledky v sociálnej oblasti aj hodnotení infraštruktúry.
Odbornú štúdiu MasterCard slovenské centrá rozvoja predstavili jej autori minulý týždeň. Odborníci z Ekonomickej univerzity v Bratislave v nej hodnotili súčasnú úroveň rozvoja jednotlivých regiónov, ako aj pokrok v ich rozvoji počas predchádzajúcich piatich rokov, a to v troch rôznych oblastiach – ekonomickej, sociálnej a v infraštruktúre a verejných službách.

Súvisiace články

Aktuálne správy