V súčasnosti je 160.000 áut bez PZP

V súčasnosti je registrovaných na Slovensku 2.408.080 motorových vozidiel, z ktorých je približne 80 % osobných.

V súčasnosti je registrovaných na Slovensku 2.408.080 motorových vozidiel, z ktorých je približne 80 % osobných. Avšak podľa údajov Slovenskej kancelárie poisťovateľov (SKP) až 160.000 z nich nemá povinné zmluvné poistenie (PZP).

Ako informovali zástupcovia ČSOB Poisťovne na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave, cenu PZP ovplyvňuje viacero faktorov, ktoré poisťovne uplatňujú podľa vlastnej podnikateľskej filozofie, a preto sa ceny poistky v jednotlivých poisťovniach odlišujú.
Ukazuje sa napríklad, že najrizikovejší sú mladí šoféri do 23 rokov a autá s výkonnejším motorom, ktoré najazdia ročne veľa kilometrov. Preto napríklad ČSOB Poisťovňa pri stanovení ceny PZP zohľadňuje aj tento fakt.

Rovnako je to aj pri posudzovaní regionálneho faktora. Vyššiu cenu má napríklad poistka uzatváraná v Bratislave, ako napríklad v Prešove. Dôvodom je skutočnosť, že v mestách sa eviduje viac škôd ako mimo nich. Okrem prostredia, kde vodič jazdí, sa však zohľadňujú aj vodičské skúsenosti i správanie sa na ceste.

Súvisiace články

Aktuálne správy