Chcete zarábať ako finančný žralok?

, PR článok

Základný princíp bankovníctva je jednoduchý a cieľ veľmi jasný - získať lacné cudzie peniaze, požičať ich ďalej a získať vysoký výnos. Banky tak fungujú už dlhé roky. Za peniaze, ktoré im ľudia zveria do správy platia často ledva jedno percento, na druhej strane sadzby úverov, ktoré poskytujú sa najčastejšie pohybujú medzi 15 % - 20 % a ich cena sa ešte navyšuje o rôzne poplatky.

Požičiavanie peňazí je veľmi lukratívny biznis, k bankám sa preto pridali finančné skupiny, ktoré požičiavajú peniaze cez nebankové spoločnosti. Avšak bežný človek, sa k tomto lukratívnemu biznisu nemal možnosť nijako dostať. Teda okrem toho, že bankám poskytoval lacný kapitál na požičiavanie.

Informačné technológie však menia svet a našťastie aj ten finančný. Pred desiatimi rokmi napadlo vo Veľkej Británii zopár inovatívnych chlapíkov s bankovým pozadím, opäť postaviť celý systém z hlavy na nohy a rozdeliť zisk medzi tých, ktorí ho svojimi peniazmi vlastne umožňujú. A nie len to, ale vynechaním drahých medzičlánkov znížiť úroky pre tých, ktorí si chcú požičať. Tak vznikli Kolektívne pôžičky (ang. Peer-to-Peer lending).

Dnes vo Veľkej Británii tvoria Kolektívne pôžičky už viac ako 3 % celého trhu s pôžičkami a ďalej rýchlo rastú. Dokonca cez ne pred časom investovala sama Britská vláda, aby podporila miestnu ekonomiku. V USA sa za posledný rok takto preinvestovalo takmer 2 mld. USD a do tejto hry vstúpila i spoločnosť Google. Dnes už vo väčšine vyspelých krajín Kolektívne požičiavanie úspešne funguje. Aj na Slovensku máme poskytovateľa, portál Žltý melón, ktorý ako jediný u nás umožnil ľuďom priamo investovať do pôžičiek alebo si požičať od skutočných ľudí.

Žltý melón funguje už rok a pred pár dňami zverejnil detailnú analýzu, ktorá ukazuje ako v ňom ľudia zarábajú. Podľa uvedených údajov 76 % všetkých investorov na Žltom melóne zarába v čistom (teda očistené o poplatky a vplyv prípadných zlyhaných pôžičiek) viac ako 10 % p.a. a takmer 28 % ľudí dokonca viac ako 15 % p.a.

Priemerná sadzba pôžičiek, za ktorú si ľudia požičali, sa pohybuje na úrovni 15,8 %, pri lepších triedach si ľudia požičiavajú za 9 % – 12 %. Celú analýzu je možné nájsť na: https://www.zltymelon.sk/aktuality#newsid-61

Po roku fungovania je možné povedať, že Žltý melón úspešne nadviazal na svojich zahraničných kolegov v USA, Anglickou, Nemecku, či Škandinávii a aj na Slovensku máme možnosť vybrať si iný systém a nenechávať na našich peniazoch zarábať iných. A tiež aj to, že požičať si v prípade potreby môžme i férovo a za pomoc sa odmeniť ľuďom, nie finančným inštitúciám.

Súvisiace články

Aktuálne správy