TMR investuje milióny eur, lyžovanie na Slovensku zdražie

, ČTK Foto:TASR

Najväčšie lyžiarske strediská na Slovensku v nadchádzajúcej sezóne dvihnú ceny skipasov. Zvýšenie cien oznámila okrem iných spoločnosť Tatry mountain resorts, ktorá prevádzkuje vleky a lanovky vo Vysokých a Nízkych Tatrách.

Lyžovanie v najväčšom slovenskom skiareáli v Jasnej pod Chopkom v Nízkych Tatrách bude stáť dospelého v hlavnej sezóne na jeden deň 35 eur. Proti vlaňajšku to predstavuje šesťpercentné zdraženie. Cena šesťdňovej permanentky stúpne o štyri percentá na 185 eur.

Hlbšie do vrecka budú musieť siahnuť aj lyžiari, ktorí zamieria na svahy v Tatranskej Lomnici alebo na Štrbské pleso vo Vysokých Tatrách. V tamojších areáloch vyjde denný skipas na 30 eur oproti minuloročným 28 eurám. Šesťdňová permanentka zdražie až o 13 percent na 156 eur. "Ceny sú adekvátne tomu, akú hodnotu sme do strediska priniesli," povedal pre Hospodárske noviny predseda predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý.

Medzi najdôležitejšie investície spoločnosti v súčasnosti patrí výmena kabínkovej lanovky v Tatranskej Lomnici a prepojenie severnej a južnej strany hory Chopok v Jasnej. Za rok preinvestuje viac ako 45 miliónov eur.

TMR okrem zdražovania predstavila ďalšie novinky v cenníku. Drahšie budú skipasy počas vianočných a novoročných sviatkov, mimo sezóny by potom mali byť lacnejšie. Návštevníci môžu ušetriť aj nákupom skipasu cez internet. "Ceny sú na internete rovnaké ako vlani," uvádza Hlavatý.

Niektorí odborníci s rastom cien nesúhlasia. "Turisti budú preferovať lyžovanie v Rakúsku, kde môžu tráviť dovolenku v neporovnateľne lepších podmienkach o 10, maximálne 20 percent drahšie," hovorí pre Hospodárske noviny ekonomický analytik a bývalý generálny sekretár slovenského Zväzu obchodu a cestovného ruchu Jozef Orgonáš.

TMR sa podieľa aj na prevádzky najväčšieho českého strediska Špindlerův Mlýn v Krkonošiach, kde lyžovanie zdražie približne o sedem percent. Jednodňový skipas pre dospelého v hlavnej sezóne zdražie na 750 českých korún (29,29 eur) z vlaňajších siedmich stoviek. Aj tu sa chystá osobitný cenník pre vianočné a novoročné dni, keď jednodňové permanentka vyjde dospelého na 850 korún (33,2 eura). Novinkou budú rodičovské a vratné skipasy.

Súvisiace články

Aktuálne správy