Poistný sektor evidoval v prvom polroku zisk 93,7 mil. eur

V životnom poistení zaznamenalo rast klasické životné poistenie, v neživotnom poistení pokračujú podľa centrálnej banky negatívne trendy v poistení áut.

Zisk poistného sektora sa v prvom polroku medziročne znížil o 0,8 % na 93,7 mil. eur. Ako však konštatuje vo svojej analýze slovenského finančného sektora za prvý polrok Národná banka Slovenska, ziskovosť sektora sa významne nemenila a ostáva dostatočná. Zisk vzrástol medziročne u piatich poisťovní, v strate skončili dve poisťovne. Viac ako 72 % z kladného hospodárskeho výsledku sa koncentrovalo podľa centrálnej banky v troch najväčších poisťovniach, ktorých podiel na aktívach sektora bol mierne nad úrovňou 61 % a podiel na technickom poistnom takmer 59 %.

 

Solventnosť poisťovní sa ku koncu roka 2012 výrazne zvýšila pre zisky z precenenia cenných papierov v portfóliu na predaj. Tieto zisky pre klesajúce úrokové sadzby však slúžia podľa centrálnej banky ako vankúš v prípade nárastu úrokových sadzieb. Poisťovne by v budúcnosti mali podľa odporúčaní NBS vytvárať rezervy na straty z precenenia pre rast úrokových sadzieb pre tie dlhopisy, ktoré v súčasnosti nakúpia do svojho portfólia.

Celkové technické poistné sa zvýšilo o 1,3 % na 1,07 mld. eur. Pod tento rast sa podpísalo životné poistenie s technickým poistným v objeme 0,57 mld. eur. Medziročne vzrástlo o 3,8 %. Rast zaznamenalo klasické životné poistenie, a to o 7,6 % na 314 mil. eur. Investičné životné poistenie zaznamenalo pokles, a to prvý od roku 2009. Objem sa znížil o 4,6 % na 171 mil. eur. Podiel produktov investičného životného poistenia na trhu poklesol pod 30 %.

Na druhej strane, neživotné poistenie pokleslo o 1,5 % na 496,5 mil. eur. Pokračujú totiž negatívne trendy v poistení áut. Tieto trendy sú spojené najmä s poklesom poistného v povinnom zmluvnom poistení aj v havarijnom poistení. Vývoj v tomto segmente navyše smeruje ku stavu, ktorý nie je dlhodobo udržateľný. To sa prejavuje aj na tom, že segment havarijného poistenia bol počas prvého polroka 2013 stratový. Vo väčšine ostatných poistných odvetví technické poistné rástlo.

Súvisiace články

Aktuálne správy