Studený nápoj za 45 sekúnd: Nová technológia môže nahradiť málo účinné chladničky

, EK Foto:Rapid Cool

Podľa štatistík sú v slovenských domácnostiach energeticky najnáročnejšie práve chladničky a mrazničky. Podiel na celkovej spotrebe domácnosti predstavuje až 26 %. Odhaduje sa, že v Európe spotrebujú kombinované chladničky/mrazničky 85 TWh elektriny ročne, čo zodpovedá energii potrebnej na napájanie viac ako 20 miliónov domácností.

Inovačný projekt, financovaný Európskou úniou, sa zameriava na zníženie energetických nákladov na chladenie nápojov v miestach predaja. Výsledkom je skladovanie balených nápojov pri izbovej teplote a potom ich rýchle ochladenie.

Na ochladenie nápoja najrýchlejším možným spôsobom bez toho, aby vonkajšie vrstvy kvapaliny zmrzli predtým, ako sa vnútorná kvapalina ochladí, sa kvapalina musí účinne premiešať. Práve  patentovaná technológia RapidCool V-Tex prichádza aj so spôsobom ako nápoj premiešať bez toho aby po otvorení šumel. 

Koncepciu navrhla britská spoločnosť Enviro-Cool (UK) Limited, ktorá dostala grant vo výške 903 000 € na podporu prenosu tejto koncepcie do komerčnej výroby.

„Príspevok od EÚ na vývoj nám umožnil vyvinúť RapidCool ako náhradu existujúcich drahých zariadení s vysokou spotrebou energie, ako sú otváracie chladničky s regálmi či automaty na výdaj nápojov. Pritiahli sme značný záujem z Ázie a Severnej Ameriky a teraz by sme chceli informovať európskych výrobcov a distribučné kanály o tejto novej technológii,“ uviedol Kelvin Hall, zakladateľ spoločnosti Enviro-Cool (UK) Limited.

Výsledky ukazujú viac ako 80 percentnú úsporu energie v porovnaní s niektorými štandardnými chladiacimi zariadeniami s otvorenou čelnou stranou a 54 % úspory v porovnaní s chladiacimi zariadeniami so sklenými dvierkami (tieto čísla sú založené na ochladení 200 x 500 ml plechoviek za deň). Potenciálna úspora nákladov na elektrinu je 582,4 € na chladničku za rok v porovnaní s chladiacimi zariadeniami s otvorenou čelnou stranou a 153,3 € v porovnaní s chladiacimi zariadeniami so sklenenými dvierkami (pri predpokladanej cene elektriny 0,14  EUR/kWh).

„Toto je výrobok, ktorý ušetrí podnikom peniaze, chráni životné prostredie a vytvorí nové pracovné miesta. Komisia sa zaviazala investovať ešte viac európskych financií do projektov, ktoré môžu reálne zmeniť životy ľudí,“ uviedol Michael Jennings, hovorca Európskej komisie pre výskum, inovácie a vedu.

Chladiaca komora sa dá zabudovať do už existujúcich samoobslužných chladiacich zariadení, čo sa ukázalo ako skutočná inovácia, ktorá má potenciál nahradiť väčšinu, ak nie všetky, bežné otváracie chladničky na nápoje používané po celom svete. Skupina príbuzných výrobkov je vo vývoji, tieto budú zamerané na použitie v domácnostiach, na pracoviskách, v baroch, reštauráciách a hoteloch na chladenie celého radu nápojov, od 150 ml plechoviek po fľaše na víno s objemom 750 ml.

Súvisiace články

Aktuálne správy