Kupujeme dlhopisy: Päť vecí, ktoré by ste mali vedieť predtým, než sa rozhodnete investovať

, iDnes Foto:SITA

I keď dlhopis býva označovaný ako jedna z bezpečnejších investícií, nemali by ste za neho dávať väčšiu časť svojich úspor, ale maximálne jednu desatinu, aby prípadný problém neznamenal finančnú katastrofu.

Na slovenskom trhu narastá ponuka takzvaných privátnych emisií dlhopisov. Ide o emisie s objemom v miliónoch eur, núkajúce úroky šesť a viac percent ročne. To je určite veľmi lákavá ponuka pre privátnych investorov nespokojných s klesajúcim výnosom bankových vkladov.

Emitenti sa množia aj z toho dôvodu, že vydať dnes dlhopis nie je príliš administratívne náročné. Logickým dôsledkom rastúcej ponuky dlhopisov je ich veľmi rozdielna kvalita. Môžete kúpiť dlhopisy, ktoré predstavujú veľmi atraktívnu investíciu, rovnako ako tie, ktoré je výhodnejšie si ani nevšimnúť.

1. Prosím Ťa, potreboval by som založiť…

Určite sa vám už stalo, že vás niekto z vašich kamarátov a známych požiadal o pôžičku.  Jedna z prvých myšlienok, ktorá vám pravdepodobne preletela hlavou, bola, čo ak mi tie peniaze nevráti? Rovnako ako žiadosť vášho priateľa o pár eur, aj dlhopis, do ktorého investujete hoci tisícky eur, je pôžička. Niekomu požičiate svoje peniaze a aj keď má s pôžičkou čisté úmysly a skvelý podnikateľský plán, môže sa stať, že vám ju nebude môcť vrátiť. Výpadok veľkého nájomcu v realitnom projekte, odchod kľúčového odberateľa ku konkurencii, čierny piatok na Wall Street a vaše peniaze sa môžu vypariť. Preto, keď si kupujete dlhopis, mali by ste rozumieť tomu, čo môže spôsobiť neschopnosť emitenta dlhopis splatiť a nakoľko to je pravdepodobné. Ono sa to samozrejme ľahko povie, ale takáto analýza  dá naozaj veľa práce. Než však dlhopis kúpite, musíte mať aspoň rámcovú predstavu o tom, čo môže spôsobiť problémy.

2. Keď príde na najhoršie, tak…

Ak vám emitent dlhopisu nezaplatí pravidelný úrok (kupón), často ide o vážny dôvod, ktorý ohrozuje aj splatenie pôvodnej sumy úveru (istiny). Ani v tejto chvíli to nemusí znamenať veľký „prúser“, ak je dlhopis dobre zaistený. Zaistenie môže mať rôznu formu – nehnuteľnosť, záruku alebo zmenku podielnikov emitenta a podobne. Ak je zabezpečenie kvalitné, nie je sa čoho báť. Existujú aj dlhopisy "prezaistené ", u ktorých by ste si fakticky mali želať ich nesplatenie, pretože hodnota ktorá vám potom pripadne, je vyššia ako výška úveru.

Význam zabezpečenia rastie s pravdepodobnosťou, že dôjde k problémom so splácaním. Ak si od vás požičiava stabilná, bonitná firma, alebo dokonca štát, je veľmi nepravdepodobné, že by dlhopis nebol splatený. Pokiaľ ale kupujete dlhopis emitenta, ktorý už veľa úverov má, alebo ho môžu stretnúť finančné problémy, je zabezpečenie naozaj veľmi dôležité. Rad dlhopisov vydávajú jednoúčelové spoločnosti (SPV), ktoré nemajú v majetku nič než projekt, na ktorý je úver použitý. V takýchto prípadoch je zaistenie viac než nutné! Každý sebelepší projekt môže skončiť neúspechom. Ak chcete na neho poskytnúť svoje peniaze, musíte sa jednoducho uistiť, že v prípade kolapsu neodídete na prázdno.

3. Sme hádam menej než banka?

Rad emitentov vydáva dlhopisy v prípade, že im vysychajú iné zdroje financovania. Najmä banky majú veľmi prísne pravidlá, aké projekty môžu financovať. Z hľadiska existujúceho dlhu je kritickou hranicou približne trojnásobok hrubého zisku (EBITDA). Viac zadlženým firmám majú banky oveľa menej chuti požičiavať, a preto sa potom emitenti obracajú na vás, privátnych investorov, s ponukou dlhopisu. Ak už emitent v bankách nejaké dlhy má, väčšinou banky požadujú takzvanú senioritu voči novo vydaným dlhopisom. To znamená, kto skôr príde, ten skôr berie. Ak teda dlhopis nebude splácaný a dôjde na delenie zástavy, najprv sa nažerú veľkí levy (banky) a až potom prídu na rad levíčatá (privátni investori). To, v akom ste postavení voči ostatným veriteľom emitenta, je preto rovnako dôležité, ako sama vyššie zástavy.

4. Jedinou skutočne bezrizikovú investíciou je štátny dlhopis

Ide o všeobecne obľúbený omyl. Pripomeňme si fakt, že sa dnes mnoho štátov zadlžuje v nebezpečnej výške. Je tu ale ešte úrokové riziko. Predstavme si, opäť zjednodušene, že si kúpite desaťročný štátny dlhopis, ktorý vynáša tri percentá ročne. Potom ale neočakávane stúpne inflácia a úrokové sadzby vyletia počas roka na 10 percent. Ako sa to odrazí na vašej bezpečnej investícii? Stále ponesie trojpercentný kupón ročne, a to v čase, keď všetci okolo budú kupovať dlhopisy s ročným výnosom 10 percent. Na porazenie. To ale nie je všetko. Aj ten váš dlhopis samozrejme musí vynášať 10 percent, avšak aby mohol, musí najskôr prudko spadnúť na cene a to približne o 40 percent počas jedného roka! To by ste asi od "bezpečného" dlhopisu nečakali, že?
Platí jednoduché pravidlo. Čím dlhší dlhopis s fixným kupónom, tým väčšie úrokové riziko. Ak nechcete podstúpiť priveľké riziko plynúce zo zmeny úrokových sadzieb, kupujte skôr dlhopisy s takzvaným variabilným kupónom, ktoré sa každý rok novým úrokom prispôsobia a na cene nespadnú.

5. Nechajte si zaplatiť

Nechajte si zaplatiť za každú možnosť, ktorú má emitent navyše. Veľmi časté sú možnosti predčasného splatenia dlhopisov. Znie to pomerne neškodne, pri najhoršom mi moje peniaze vráti skôr späť. Má to ale jeden veľký háčik. Svoje peniaze uvidíte skôr, len ak to pre vás bude nevýhodné. Najmä keď klesnú úrokové výnosy. Vaše peniaze vám vrátia, ale pôvodný trojpercentný úrokový výnos už na trhu nenájdete. Zato keď úroky vzrastú, nad vašimi stratami vás emitent rád ponechá rozjímať osamote, pretože je pre neho veľmi výhodné platiť úrok len tri percentá, keď všetci ostatní už musí platiť trojnásobok. Riešenie je jednoduché, čím viac má emitent možnosťou meniť dobu splatnosti, tým viac si nechajte zaplatiť.

+1. Nedávajte do dlhopisov všetko

Aj keď sú vyššie uvedené pravidlá veľmi zjednodušená, jasne ukazujú, že nákup dlhopisu si zaslúži vašu pozornosť. Ak investujete väčšiu sumu, určite je na mieste odborná konzultácia. Medzi dlhopismi je rad veľmi zaujímavých investícií, rovnako ako tých vyslovene nebezpečných. Preto nikdy nedávajte do jedného dlhopisu, s výnimkou štátnych, väčšiu časť svojich úspor, ale maximálne jednu desatinu, aby prípadný problém neznamenal finančnú katastrofu. A na záver jedna rada, ktorá v investovaní platí vždy, aj keď na toto pravidlo, oslepení vysokými výnosmi, občas zabúdame. "Ak niečo vyzerá príliš dobre, než aby to bola pravda, nie je to pravda!"

Autor: Martin Burda, poradenská spoločnosť Capitalinked, pre portál iDNES.cz

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy