Hoci majú podnikatelia viac peňazí na účtoch, neznamená to, že sa im darí lepšie

Malí podnikatelia na Slovensku si držia na bežných účtoch viac peňazí ako vlani. Zistila to Sberbank Slovensko analýzou na vzorke vyše 10.000 klientov – živnostníkov, slobodných povolaní a malých s.r.o. s obratom do milióna eur ročne.
Banka zisťovala disponibilné zdroje na účtoch mikropodnikateľov počas 1. polroka tohto roka a porovnala ich s údajmi za celý rok 2012. Kým počas vlaňajška mali v priemere na účte 9337 eur, počas prvých šiestich mesiacov 2013 to bolo 9996 eur, čo je nárast o vyše 7 %.
„Skôr ako zlepšenie situácie mikropodnikateľov vidíme za týmto nárastom dôsledok pretrvávajúcej krízy. Pre nejasné vyhliadky potrebujú mať k dispozícii viac voľných, rýchlo dostupných prostriedkov, ktoré neviažu napríklad na termínovaných vkladoch,“ komentuje výsledky analýzy produktový manažér Sberbank Slovensko Peter Móro.
Najväčší nárast oproti vlaňajšku zaznamenali takzvané slobodné povolania. Do tejto kategórie patria najmä právnici, architekti, lekári, prekladatelia či programátori. V priemere sa mesačná suma na ich účte zvýšila z takmer 9200 eur až na vyše 13.500 eur. „Nárasty sa týkajú najmä právnych a poradenských služieb. Spôsobiť to mohol zvýšený počet obchodných sporov, no aj poskytovanie právnej pomoci pri transformácii živnostníkov na s.r.o.,“ hovorí Móro.
Naopak, o niečo menej peňazí ako vlani majú v priemere na účtoch malé s.r.o. Podľa Móra sa u nich zrejme prejavil pokles zákaziek, či neplatenie ich odberateľov.
Mierne zmeny nastali aj v rebríčku najlukratívnejších profesií. Kým vlani boli na tom najlepšie podľa priemerného stavu peňazí na účte ľudia z oblasti IT, počas 1. polroka tohto roka ich z prvenstva zosadili právnici. V top trojke, tak ako vlani, figurujú aj mikropodnikatelia pracujúci v oblasti elektrickej inštalácie.
TASR informovala Sberbank Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy