Nemocnice dlhovali SP na konci júla cez 70 mil. eur

Dlh zdravotníckych zariadení v porovnaní so záverom minulého roka narástol o 21,4 mil. eur.

Správa „VLÁDA: Nemocnice dlhovali SP na konci júla cez 70 mil. eur“ rozšírená o vyjadrenie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a ministra financií Petra Kažimíra v treťom a štvrtom odseku.

BRATISLAVA 28. augusta (SITA) – Pohľadávky Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam i naďalej rastú. Na neuhradenom poistnom jej nemocnice ku koncu júla dlhovali sumu viac ako 70 mil. eur. V porovnaní so záverom minulého roka ich dlhy narástli o 21,4 mil. eur. Sociálna poisťovňa evidovala na konci uplynulého mesiaca pohľadávky voči piatim zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) a 15 transformovaným zdravotníckym zariadeniam. Vyplýva to z informácie o vývoji pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam k 31. júlu 2013, ktorú vzala vláda na vedomie.

Na celkovom dlhu mali najvyšší podiel nemocnice MZ, ktoré ku koncu júla dlhovali 43 mil. eur. Oproti predchádzajúcemu mesiacu pohľadávky voči nim narástli o 4,4 mil. eur. Nárast dlhu eviduje Sociálna poisťovňa pri štyroch nemocniciach v pôsobnosti rezortu zdravotníctva, a to pri Univerzitnej nemocnici Bratislava, Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava a Národnej transfúznej službe (NTS) SR, Bratislava. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská priznáva, že problematické sú najme štyri zdravotnícke zariadenia MZ. V prípade NTS však podľa nej nejde o pravidelného dlžníka, problém má s druhotnou platobnou neschopnosťou. Situáciu vidí pozitívne aj pri Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici, ktorá mala oproti akčnému plánu rezortu vykázať tento mesiac lepšie výsledky. „Problematické sú dve bratislavské nemocnice, u ktorých sa po navýšení miezd vlastne stala situácia, že mali priemerne podiel miezd na celkových ich príjmoch vyše 90 percent, v niektorých mesiacoch dokonca 104 percent,“ uviedla Zvolenská s tým, že v UN ako i v DFNsP Bratislava sa podiel miezd na celkových výnosoch pomaly stabilizuje na úrovni cez 80 percent.

Podľa šéfky rezortu zdravotníctva okrem toho, že monitorujú podiel nákladov, sústreďujú sa aj na to, aby riaditelia nemocníc požadovali od zdravotných poisťovní platby za hospitalizácie vo výške svojich skutočných nákladov. Ministerka je presvedčená, že situácia sa stabilizuje a zdravotnícke zariadenia pohľadávky, ktoré voči nim Sociálna poisťovňa má, postupne uhradia. Za príklad dáva nemocnicu v Trnave, ktorá pravidelne platí poistné a znižuje aj svoje staré dlhy. „Je to systémová vada objemu prostriedkov, ktoré v zdravotníctve sú, kontra náklady, ktoré v zdravotníctve sú, kontra menežment s verejnými zdrojmi, ktoré v nemocniciach sú,“ vyhlásil na margo dlhu nemocníc minister financií Peter Kažimír. Ako pokračoval, pozitívne je to, že majú identifikované subjekty, ktoré generujú každý mesiac záväzky voči Sociálnej poisťovni. Narážal tak najmä na spomínané bratislavské nemocnice. Problém podľa neho môže čiastočne vyriešiť nová nemocnica v hlavnom meste, ktorá nebude za sebou ťahať dedičstvo starých zariadení a teda vysokých nákladov na prevádzku.

Voči transformovaným zdravotníckym zariadeniam eviduje Sociálna poisťovňa ku koncu júla pohľadávky vo výške 27 mil. eur. Ich dlhy sa tak oproti júnu zvýšili o 1,5 mil. eur. Pohľadávky rástli voči 10 transformovaným zdravotníckym zariadeniam, a to pri Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, NsP v Považskej Bystrici, Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš, NsP Myjava, NsP Dunajská Streda, a.s. Všeobecnej nemocnici s poliklinikou, n.o. Veľký Krtíš, NsP Ilava, n.o. Mestskej nemocnici Prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce, Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca a Sanatóriu Tatranská Kotlina, n.o.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu

Súvisiace články

Aktuálne správy