Falošná identita: V Česku podvodníci zakladajú účty na cudzie mená a oberajú ľudí

, Právo Foto:SITA

Podvodníci našli novú fintu. Zakladajú si účty ako na bežiacom páse na mená nič netušiacich ľudí, v mene ktorých potom čerpajú pôžičky, ktoré nesplácajú. Alebo po internete ponúkajú tovar, ktorý si nechajú zaplatiť práve na účet vedený na zneužitú osobnú identitu, ale za peniaze už nič nepošlú.

Nie je jednoduché založiť si účet na meno niekoho iného, tvrdia banky. Ale je, tvrdí denník Právo. V Českej republike stačí kópia občianskeho a zaslanie jedinej koruny z účtu na účet.

Na to, že sa v Česku zneužíva osobná identita na branie pôžičiek a ruka v ruke s tým bujnejú podvody na internetových aukciách a bazároch, už Právoniekoľkokrát upozornilo. Teraz však boli poškodené ďalšie desiatky ľudí. Naleteli ľahko, pretože podvodníci hrajú na citlivú strunu. Cielia na osoby, ktoré si zúfalo potrebujú privyrobiť.

"Podvodníci ponúkajú prostredníctvom inzerátov na internete prácu, najčastejšie hľadajú ľudí na prieskum kvality služieb. V momente, keď sa záujemca na ponuku chytil, poslali mu podvodníci návrh dohody o vykonaní práce, ktorá vyzerala veľmi dôveryhodne. Zároveň požadovali zaslanie obojstrannej kópie občianskeho preukazu a čísla účtu, kam sa mal posielať zárobok," informovala Petra Vedrová z juhomoravskej polície.

"Podvodníci si potom za pomoci kópií dokladov na internete založili na meno dôverčivej osoby nový bankový účet. Aby banka účet vytvorila, požadovala ale verifikáciu toho, že zakladajúci naozaj existuje a je na neho písaný napríklad ďalší bankový účet. To podvodníci dosiahli tak, že dôverčivých záujemcov o prácu vyzvali, aby na novozaložený účet poslali korunu zo svojho existujúceho bankového účtu," vysvetlila Vedrová.

Na podvodne vytvorených účtoch navyše podľa nej páchatelia čerpali úvery a pôžičky. "Poškodení nemali ani tušenie, že existuje bankový účet vedený na ich meno a že je veselo používaný k mínusovým bankovým transakciám," dodala Vedrová.

Polícia nespresnila, o akú banku alebo banky šlo. Podvodníci peniaze, ktoré takto získali, okamžite prevádzali na bankové účty v zahraničí. "Poškodení sa tak dozvedeli až so značným oneskorením, že existujú účty vedené na ich ukradnutú identitu a že na týchto účtoch vznikli pohľadávky," zdôraznila polícia. Po páchateľoch sa stále pátra a polícia očakáva, že počet aktuálne poškodených bude pribúdať.

Ako zistiť či ste aj vy medzi poškodenými? Napríklad ak vám príde výzva k tomu, aby ste finančnej inštitúcii uhradili pohľadávku, s ktorou nemáte nič spoločné. Nemusí totiž ísť o  administratívny omyl spoločnosti, ale dôsledok podrazu. Ten sa podľa polície začne prejavovať napríklad tak,
– že sú vám zasielané platobné karty, o ktoré ste si nepožiadali,
– dlhú dobu nedostávate výpisy peňažných transakcií z účtu, čo môže značiť, že zlodej vašej identity užíva miesto vašej adresy inú,
– v styku s úradmi ste často vystavovaní nevysvetliteľným nedorozumeniam,
– rad inštitúcií od finančného úradu cez banky, poisťovne až po firmy vám telefonuje a vymáha uhradenie záväzkov, služieb, vecí, ktoré ste si nekúpili.

Súvisiace články

Aktuálne správy