Slovensko má dvoch bankárov s miliónovými platmi

, ČTK;lad foto:SITA

Vo Veľkej Británii bolo v roku 2011 oveľa viac bankárov so zárobkom nad jeden milión eur než v ostatnej časti Európskej únie. Štúdia, ktorú zverejnil Európsky bankový úrad ukázala, že jeden milión a viac si zarobilo v Británii 2436 bankárov. Vo zvyšku EÚ si viac než milión zarobilo len 720 bankárov, z toho najviac v Nemecku.

Najväčší počet bankárov v Británii so zárobkom jeden milión a viac bol v investičnom bankovníctve, a to 1809. V oblasti drobných bankových služieb ich bolo 85, v správe majetku bohatých 182 a 360 v ďalších oblastiach.

V Nemecku si viac než milión zarobilo 170 bankárov. Vo Francúzsku to bolo 162, v Španielsku 125 a v Taliansku 96. Česká republika spolu s Bulharskom, Estónskom, Lotyšskom, Litvou, Maltou, Rumunskom a Slovinskom nemá žiadneho bankára s platom nad milión.

Slovensko má takto dobre platených bankárov dvoch, rovnako ako Grécko. Podľa štúdie zarobil jeden z bankárov zamestnaných na Slovensku 2 milióny tisíc eur, druhý 1,619 milióna eur. V predchádzajúcom roku 2010 sa dostal do miliónového raja na Slovensku iba jeden bankár so sumou 1,024 milióna eur.

Ako dokladá Bankový úrad, najviac bankových milionárov bolo v Británii v roku 2009. V jednom z prvých rokov ekonomickej krízy si viac než milión libier zarobilo viac než 2800 bankárov.

Nové pravidlá pre odmeňovanie bankárov

Krajiny EÚ sa tento rok dohodli na obmedzení odmien bankárov. Nové pravidlá, proti ktorým sa stavala práve Británia, majú začať platiť od januára 2014. Za bežných okolností nebudú môcť odmeny bankárov presiahnuť ich základnú mzdu. Iba za výnimočnej situácie budú smieť banky svojim špičkovým pracovníkom vyplatiť odmenu vo výške dvojnásobku základného platu.

Vysoké odmeny v bankovom sektore sú v posledných rokoch tŕňom v očiach verejnosti. Rad európskych politikov sa navyše domnieva, že vysoké odmeny motivovali bankárov k rizikovým obchodom, ktoré dostali niektoré významné európske banky na pokraj kolapsu.

Obmedzenie odmien bankárov bolo súčasťou širších zmien v regulácii bankového sektora. Tie zahŕňajú aj väčšie požiadavky na kapitál bánk, ktoré majú zabezpečiť odolnosť bankového sektora voči prípadnej budúcej kríze.

Súvisiace články

Aktuálne správy