Podpora domáceho turizmu: Rekreačné poukážky opäť sľubujú lacnejšie dovolenky

, TASR;lad Foto:SITA;TASR

Ako za starých časov. Zavedenie dovolenkových poukážok sa nakoniec dostalo do plánov rezortu dopravy. Ministerstvo ich zahrnulo do Stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020. Materiálom sa bude na stredajšom (10.7.) rokovaní zaoberať vláda, o zapracovanie tohto bodu sa zasadzoval najmä Zväz cestovného ruchu SR.

Zavedenie rekreačných poukážok alebo šekov na podporu domáceho cestovného ruchu plánuje ministerstvo dopravy od roku 2015. Aký by bol ich dopad na štátny rozpočet, to sa podľa rezortu určí až pri konkrétnom návrhu opatrenia, v závislosti od rokovaní so zamestnávateľskými združeniami. V stratégii sa uvažuje napríklad aj nad tým, že by sa náklady na služby v cestovnom ruchu počítali ako daňovo uznateľná položka pre zamestnávateľov alebo zamestnancov.

Dovolenkové šeky už dávnejšie popularizoval aj odborník strany Most-Híd pre cestovný ruch Zoltán Kovács. Prostredníctvom rekreačných poukážok by sa podľa neho na jednej strane nasmerovali Slováci, aby dovolenkovali doma a na strane druhej podporili sociálne slabšie vrstvy, aby si mohli dovoliť aspoň jednu dovolenku ročne. "Je to nástroj, ktorý podporuje príjmy všetkých infraštruktúr súvisiacich s cestovným ruchom a nepriamo tak stimuluje zamestnanosť v regiónoch," vysvetlil Kovács. Za správcu a kontrolórapoukážok v hodnote približne 300 eur vtedy strana Most-Híd navrhovala Slovenskú agentúru pre cestovný ruch, pričom polovicou sumy by na ňu prispievali zamestnanci a druhou polovicou zamestnávatelia. Výhodné by to podľa neho bolo pre obdive strany, keďže zamestnávatelia by si tento náklad mohli odpočítať z daní a zamestnanci by mali nezdanený príjem.

O dovolenkových šekoch motivujúcich Slovákov oddychovať na Slovensku sa hovorilo už v roku 2007, kedy sa predpokladalo ich zavedenie najneskôr do roku 2009. Vtedajší minister Jahnátek chcel pomocou šekov dosiahnuť, aby si oddych dožičilo viac Slovákov a súčasne aby peniaze minuté na odpočinok zostávali doma na Slovensku a nevyvážali sa do Chorvátska, Grécka a ďalších krajín. „Zamestnaní by mali dostávať päťtisíc korún od štátu a päťtisíc korún od firmy,“ uviedol vtedy minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek po tom, čo vláda prijala novú stratégiu cestovného ruchu.Ministerstvo financií však do roku 2009 peniaze na šeky v rozpočte nenašlo.

Systém rekreačných poukážok, resp. šekov sa osvedčil vo viacerých európskych štátoch, napríklad vo Švajčiarsku od roku 1939, vo Francúzsku od roku 1982 a v Maďarsku od roku 1998. Vo Švajčiarsku systém rekreačných šekov zastrešuje Schweizer Reisekasse. Je to nezisková organizácia na podporu zvýhodnených dovolenkových pobytov pre sociálne odkázané rodiny. Rekreačné šeky zakupujú zamestnávatelia alebo odborové zväzy svojim zamestnancom,  resp. členom, pričom sú daňovo zvýhodnené. Podľa prieskumov šeky využíva okolo 850 000 domácností, t. j. viac ako 2 mil. ľudí. Financovanie dovolenky Reka-šekmi môže znamenať v priemere 16 % úsporu nákladov na dovolenku. Za šeky v hodnote 100 CHF, v závislosti od výhod poskytovaných zamestnávateľmi, zamestnanci zaplatia v priemere  84 CHF.  V súčasnosti poskytuje Reka-šeky svojim zamestnancom,  resp. členom už viac ako 3 700 zamestnávateľov, Reka-šeky akceptuje vyše 7 000 podnikov v oblasti turizmu, dopravy, gastronómie a voľného času. V lete 2006 zaviedli Reka-kartu, elektronické platidlo, ktoré funguje ako klasická platobná karta. V roku 2007 už bolo v obehu 85 000 kariet. 

V Poľsku existuje zákon o sociálnej pomoci, na ktorého základe musia firmy s viac ako dvadsiatimi zamestnancami preplácať svojim pracovníkom časť nákladov na dovolenku – tzv. dovolenkovú dávku. Najprv sa príspevok vyplácal na pobyt strávený kdekoľvek, od roku 2003 však len na dovolenku strávenú v Poľsku. Od apríla 2007 nastala zmena „zákona o Podnikovom fonde sociálnych služieb“, ktorý doteraz zakazoval financovanie školení, rekreačných pobytov atď. zo sociálneho fondu v zahraničí. Vzhľadom na to, že Ústavný súd v Poľsku to uznal za protizákonné, v súčasnosti môžu Poliaci používať finančné prostriedky z Podnikového sociálneho fondu na školenia, konferencie a iné pobyty nielen v Poľsku, ale aj v zahraničí.

Rekreačné šeky dostávajú zamestnanci v Maďarsku od svojich zamestnávateľov vo výške minimálnej mzdy. Rekreačné šeky sú ceniny znejúce na meno, používajú sa jednorazovo. Sú neprenosné, ale možno ich použiť aj na úhradu nákladov spolucestujúcich. V prípade rekreačných šekov daňové zvýhodnenie predstavuje 100 %. Možno ich použiť na čerpanie ubytovacích a k nim sa viažucich ďalších služieb (kúpeľné, dopravné, stravovacie služby atď.), v obmedzenej miere aj na nákup pohonných hmôt do osobných áut, na zakúpenie vstupeniek na ministerstvom kultúry podporované umelecké festivaly, na zakúpenie vstupeniek do zoologickej záhrady, na výstavisku Hungexpo a na automobilovom pretekárskom okruhu Hungaroring. Platnosť rekreačných šekov je jeden rok od dátumu vydania.

V roku 1982 sa štátne orgány rozhodli vytvoriť systém dovolenkových poukážok aj vo Francúzsku. Dovolenkové poukážky Chèques-Vacances možno využiť v sieti 135 000 partnerských zariadení cestovného ruchu po celom Francúzsku, vrátane zámorských departmentov a teritórií. Sú určené pre zamestnancov súkromného sektora, ale aj pre štátnych zamestnancov v produktívnom, ako aj dôchodkovom veku. Od roku 1999 môžu dovolenkové poukážky využívať aj zamestnanci malých a stredných podnikov, ktoré zamestnávajú menej ako 50 osôb. Tento systém využíva viac ako 7,5 miliónov osôb a  1,5 milióna podnikov. Vstup do systému znamená mesačné sporenie zamestnancov počas 4 až 10 mesiacov, vo výške 2 až 20 % z minimálnej mzdy, pričom poskytované benefity závisia aj od výšky príjmu, od rodinného stavu, od počtu detí. Finančný príspevok zamestnávateľa predstavuje 25 % až 400 % zo sporenia zamestnanca. Najvyšší príspevok dostávajú zamestnanci s najnižšími príjmami. Príspevok zamestnávateľa, ako aj sporenie zamestnanca sú oslobodené od sociálnych odvodov. Sporenie zamestnanca je oslobodené od dane z príjmu.  Doba platnosti poukážok je 2 roky. Ich nominálna hodnota  je 10 EUR a 20 EUR.   

Súvisiace články

Aktuálne správy