Kto je kto: Finančný poradca, agent či sprostredkovateľ?

, Provident Financial Foto:TASR

Pred pár rokmi sa za pojmom finančný poradca skrývalo všetko a všetci. Legislatíva pojmy vyčistila a s tým aj trh poradenstva a sprostredkovania v oblasti financií.

Nový systém regulácie sprostredkovania a poradenstva v celom finančnom sektore zaviedol zákon č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2010. Zorientovať sa v pojmoch, ktoré bežne používame, no nemáme v nich až tak  celkom jasno pomôže právnička Ingrid Judinová z Provident Financial.

Finančnému poradcovi platíme za jeho rady

Ide o finančné poradenstvo na základe písomnej zmluvy uzavretej s klientom. Finančným poradenstvom sa rozumie poskytovanie odbornej pomoci, informácií, stanovísk, odporúčaní a osobných finančných plánov klientovi vrátane následného uzavierania alebo zmeny zmluvy o poskytnutí finančnej služby. Ak napríklad potrebujete spotrebný úver a nemáte čas behať po bankách, finančný poradca vám poradí, v ktorej banke by ste dostali najlepšie podmienky, za radu zaplatíte priamo poradcovi. Finančný poradca nemôže vykonávať finančné sprostredkovanie. Na svoju činnosť potrebuje finančný poradca povolenie Národnej banky Slovenska.

Finančného sprostredkovateľa odmeňuje banka

Na rozdiel od finančného poradcu, finančný sprostredkovateľ radí svojmu klientovi na základe zmluvy, ktorú má s finančnou inštitúciou, pričom táto dohoda  zahŕňa i odmenu pre  finančného sprostredkovateľa.  V prípade, že riešite bývanie a hypotéku, finančný sprostredkovateľ  vám predloží ponuku banky, taktiež s vami v mene banky uzavrie zmluvu, ak spĺňate podmienky banky pre poskytnutie samotného úveru. Odmenu za sprostredkovanie dostane od banky, s ktorou má podpísanú zmluvu. Odbornú pomoc a informácie je oprávnený poskytnúť len vo vzťahu ku konkrétnej finančnej službe ktorá má byť poskytnutá. 

Starí známi „obchoďáci“

Obchodní zástupcovia pracujú pre spoločnosti poskytujúce napríklad nebankové pôžičky. Pod týmto pojmom sa od roku 2010 (od kedy je platná legislatíva týkajúca sa finančných sprostredkovateľov) rozumejú finanční agenti. V podstate predmetom činnosti týchto obchodných zástupcov na trhu pôžičiek je sprostredkovanie poskytovania pôžičiek.  „U nás je obchodný zástupca prostredníkom medzi nami a zákazníkom, a to od momentu vyjadrenia záujmu o pôžičku vrátane ak má zákazník záujem aj cez pravidelné návštevy u zákazníka. Nie je to teda iba o jednorazovom predaji, ale predovšetkým o dlhodobom vzťahu a starostlivosti o zákazníka. Na spoločných stretnutiach zdôrazňujeme a vysvetľujeme podstatu jednotlivých pojmov. Je to dôležité už len preto, aby sa samozvane nepasovali do úlohy finančných poradcov, pretože na to nemajú ani potrebné odborné vzdelanie, prax a hlavne povolenie na výkon tejto činnosti,“ povedala Diana Priechodská Brodnianska zo spoločnosti Provident Financial.

Nie je agent ako agent

Legislatíva rozlišuje tri kategórie finančných agentov – samostatný finančný agent, viazaný finančný agent, podriadený finančný agent.

Samostatný finančný agent môže mať uzatvorené písomné zmluvy s viacerými finančnými inštitúciami, v minulosti sa zvykla táto pozícia označovať aj ako maklér. Podriadený finančný agent vykonáva sprostredkovanie na základe zmluvy so samostatným agentom. 

Viazaný finančný agent, ako to vyplýva už z jeho označenia, môže mať uzatvorenú zmluvu iba s jednou inštitúciou v rámci jedného sektora finančných služieb, napr. s bankou na sprostredkovanie poskytovania úverov, a zároveň s poisťovňou na sprostredkovanie poistenia, ale nemôže mať zmluvy s dvoma bankami na sprostredkovanie poskytovania úverov.

Zákon pre každú kategóriu finančných agentov stanovuje  i odbornú spôsobilosť. Každý finančný sprostredkovateľ/agent musí mať najmenej stredné odborné vzdelanie, absolvovať osobitné finančné vzdelávanie, to platí v prípade viazaného finančného poradcu.

Súvisiace články

Aktuálne správy