Nadštandardne vysoký dôchodok: Ministerstvo práce obmedzí invalidné penzie pre ľudí do 20 rokov

Priemerná výška invalidných dôchodkov pre osoby do 20 rokov, ktoré získali nárok na invalidnú penziu krátkym obdobím dobrovoľného dôchodkového poistenia alebo dodatočným doplatením poistného, vlani dosiahla 647 eur, po novele zákona o sociálnom poistení by sa mala znížiť na 231 eur.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) obmedzí výšku invalidných dôchodkov pre osoby do 20 rokov, ktoré získali nárok na invalidnú penziu krátkym obdobím dobrovoľného dôchodkového poistenia alebo dodatočným doplatením poistného. Ako agentúru SITA informoval hovorca rezortu práce Michal Stuška, priemerná výška invalidných dôchodkov pre tieto osoby vlani dosiahla 647 eur. Po zmenách, ktoré obsahuje navrhovaná novela zákona o sociálnom poistení, by sa priemerná suma invalidnej penzie pre uvedenú skupinu poistencov mala znížiť o 415,8 eura na 231 eur. Má sa to týkať približne 60 invalidných dôchodkov ročne.

"Navrhovaná zmena sa dotýka tých poistencov, ktorí sa stali invalidnými pred 20. rokom veku a stačilo im menej ako jeden rok dôchodkového poistenia pre nárok na invalidný dôchodok, teda aj len jeden deň," upozornil Stuška. Ak si zaplatili poistné na dôchodkové poistenie ako dobrovoľne poistené osoby z maximálneho vymeriavacieho základu, Sociálna poisťovňa im priznala nadštandardne vysoký invalidný dôchodok. "Uvedená zmena sa však dotkne len dobrovoľne dôchodkovo poistených osôb v prípade nároku na invalidný dôchodok," dodal hovorca ministerstva práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy