Životná úroveň Slovákov je ôsma najnižšia v EÚ, od roku 2008 sa zvýšila len nepatrne

, Poštová banka Foto:SITA

Slovenský hrubý domáci produkt prepočítaný na jedného obyvateľa dosiahol vlani 75 % z priemeru krajín EÚ. Vyplynulo to z údajov, ktoré zverejnil Eurostat.

HDP na obyvateľa vyjadrený v parite kúpnej sily patrí do skupiny ukazovateľov popisujúcich životnú úroveň obyvateľov krajiny. V tomto prípade je vyjadrený ako podie z priemeru krajín EÚ, ktorý predstavuje 100 %. Slovensko malo podľa spomínaného ukazovateľa dvadsiatu najvyššiu, resp. ôsmu najnižšiu životnú úroveň v EÚ. Najvyššou úrovňou HDP na obyvateľa v únii sa už tradične môže pochváliť Luxembursko (271 %). Druhé skončilo susedné Rakúsko (131 %) a tretie Írsko (129 %).

Za priemernou životnou úrovňou únie najvýraznejšie zaostávajú Bulhari (47 %) a Rumuni (49 %). S výraznejším odstupom nasledovalo Lotyšsko (62 %), Poľsko a Maďarsko (zhodne 66 %). Analyzovaný ukazovateľ v Chorvátsku, ktoré síce vlani ešte členom EÚ nebolo, ale stáva sa ním od 1. júla tohto roka, dosiahol 61 % priemeru EÚ.

Dôležitá je ale nielen samotná úroveň ukazovateľa, ale aj jeho vývoj v čase. Zlepšila sa teda Slovákom ich životná úroveň za poslednú dekádu? Odpoveď znie áno. V roku 2002 dosahoval totiž HDP prepočítaný na jedného Slováka len 54 % priemeru EÚ. Do roku 2008 si Slovensko významne polepšilo na 73 %. Nasledujúce dva roky 2009 a 2010 ale zostala úroveň ukazovateľa nezmenená. V rokoch 2011 a 2012 sme si polepšili len veľmi mierne na 74 %, resp. na 75 % priemeru EÚ a to z dôvodu, že naša ekonomika rástla, no únia či eurozóna sa pasovali s recesiou.

Najvýznamnejší nárast ukazovateľa zaznamenalo počas poslednej dekády Luxembursko z 240 % na 271 % priemeru EÚ. Za ním nasledovala Litva zo 45 % na 70 %  a Slovensko. Významnejšie sa však zlepšila životná úroveň aj Lotyšsku, Rumunsku, Estónsku, Poľsku či Bulharsku. Zlepšenie ukazovateľa tak za posledné desaťročie dosiahli predovšetkým nové členské krajiny únie.

Viaceré vyspelé západné krajiny si za posledné desaťročie pohoršili a ich životná úroveň klesla. Najväčší pokles zaznamenalo Grécko z 90 % na 75 %  a Taliansko  zo 112 % na 98 %. Výraznejšiemu zníženiu životnej úrovne za posledné desaťročie sa však neubránila ani Veľká Británia, Írsko či Francúzsko. Napriek tomu životná úroveň obyvateľov týchto krajín stále prekračuje európsky priemer.

Hoci ukazovateľ HDP na obyvateľa patrí medzi ukazovatele popisujúce životnú úroveň, obyvatelia hodnotia kvalitu svojho života skôr prostredníctvom toho, či majú prácu, aké sú ich príjmy a čo si za ne môžu dovoliť kúpiť. No a práve vlani sme vykázali na Slovensku rast podielu nezamestnaných a zároveň reálny pokles platov.

Súvisiace články

Aktuálne správy